Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ryggproblem stoppar Bleckur

IFK Moras Sofia Bleckur fick något av ett genombrott förra säsongen.
Framgångarna i skidspåret förde Rättvikstjejen till en plats i skidlandslaget.
Men ryggproblem har satt stopp för all träning i sommar, och några mål för säsongen har hon inte kunnat sätta upp, förutom ett – bli kvitt smärtan i ryggen.

Annons

– Det är en reumatisk ryggsjukdom, det är inte bra, säger Sofia.

Smärtorna i ryggen började i början juli och sitter fortfarande i. Hon har inte kunnat träna på nästan tre månader. Det är först nu som hon börjat träna så smått.

– Jag har tappat mycket träning i sommar, tre viktiga månader, men nu har jag kommit i gång lite. Det är ingen fara med att träna, problemet är att det gör ont. Så första prioriteringen är att få bort smärtan. Det finns bra medicin, och vi håller på att prova ut rätt. Så som det är nu är jag glad om jag kan tävla i vinter. Men några resultatmål har jag över huvud taget inte, säger Sofia.

Och frågan är om säsongen tagit slut innan den ens har börjat för landslagstjejen Sofia Bleckur.

– Jag tänker inte så. Jag utgår från att kunna tävla i vinter. Blir det resultat är det bara bonus. När det här är en reumatisk diagnos som jag kommer att få dras med det hela livet, den varvar bra perioder med sämre. Jag kan säga att elitidrott inte är det första jag tänker på nu. Jag vill först och främst kunna motionera på som vanligt. Jag har ingen aning om när jag är i tävlingsdugligt skick igen. Men jag hoppas jag kan tävla från start.

Hur mycket kan du träna nu?

– En och en halv timme per träningspass, och jag försöker att träna två pass om dagen fyra dagar i veckan, resten är vila. Men eftersom jag tappat så mycket träning i sommar måste jag försöka att vänja kroppen med mer träning. Nu är jag glad att jag kan åka rullskidor. Men det blir inte alltid som man tänkt sig, suckar Sofia.

Ska man försöka att hitta något ljus i mörkret är att Sofia fått mer tid till studier, hon läser till sjuksköterska. Tanken är att hon ska ta sin examen vid jultid.

– Jag sitter nu och håller på med min c-uppsats. Tanken är att jag ska vara klar till jul. Men det beror också på hur det blir med skidåkningen, avslutar Sofia som säkert låter studierna ta lite längre tid bara hon kommer tillbaka till skidspåret för att kunna ta upp kampen om en plats i VM-truppen.

En plats som dock verkar långt borta.