Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ryentorps Bryggeri flyttar ur villakällaren och ökar kapaciteten med 400 procent

– Vi hamnade i det klassiska vägskälet, att lägga ned eller satsa. Yttre påtryckningar från de som vill ha vår öl och Skid-VM gjorde att vi nu storsatsar, säger ölbryggaren Jonny Ryentorp som därför valde att säga upp sig från det fasta jobbet.

I slutet av förra veckan kom det fyra containrar från Kina med ett helt nytt bryggeri till Ryentorps storsatsning i lokalerna på Industrivägen i Falun, ett av Dalarnas många små bryggerier.

Bryggverk, gästankar, tapplinje och övriga delar av bryggeriet står uppställda på sina platser i väntan på att rör och anslutningar ska kapas till och svetsas.

– Vi går från att kunna brygga 50 liter per dag till maximalt 3 000 liter om dagen, men vi kommer till en början brygga tusen liter två gånger i veckan. För att brygga tre gånger om dagen krävs ytterligare jästankar och vi har möjlighet att växa i dessa lokaler.

Som jämförelse producerade Oppigårds bryggeri cirka en miljon liter öl under 2014, men har nu kraftigt ökat sin kapacitet.

Jonny kommer under den första tiden att vara den ende som jobbar aktivt med bryggandet, men när produktionen ökar kommer det finnas behov av att anställa personal.

– Vi har som mål att brygga den första brygden i slutet av januari för att vara ute på systembolagen i Falun och i Borlänge under april månad. För övriga landet går det att köpa våra öl via beställningssortimentet, upplyser Jonny. Vi kommer även att producera öl som ska säljas på bland annat Ica Maxi och Ica Slätta.

– Nu kan vi möta den efterfrågan från olika krogar och restauranger som vi tidigare tvingats tacka nej till på grund av för liten kapacitet, berättar Jonny Ryentorp.

Att säga upp sig från det fasta jobbet och gå till en tillvaro initialt utan lön beskriver Jonny som både spännande och skrämmande.

– Jag hade ett väldigt kul jobb, men nu ska jag driva vårt familjeföretag på heltid, säger Jonny där han står mitt bland bryggeriutrustningen som han bara längtar efter att få börja använda.

Förutom allt det praktiska arbetet har Jonny Ryentorp genomfört flera utbildningar för att klara olika certifieringar som krävs för livsmedel och även att kunna producera krav-märkt öl.

Förutom Jonny själv är det hustrun Ida och svågern Otto Stenvall som satsar både pengar och tid i det nya bryggeriet.

LÄS MER:

Villovägens Bryggeri.

Falubryggare vann pris.

Brygger öl på fjällvatten.

Spendrups bygger nytt mikrobryggeri

Oppigårds – en framgångssaga.

Oppigårds mångdubblar produktionen.