Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rydqvist: "Längdskidor är mer jämställt än fotboll och hockey"

Det är skillnad på sport och sport. Ja, det menar Maria Rydqvist i sin nya bok som handlar om jämställdhet i Idrottssverige.

Nyligen släppte skidstjärnan Maria Rydqvist sin nya bok med namnet "Kvinnor, idrott och manliga ledare".

– Den handlar om kvinnligt idrottande, jämställdhet och att lyfta kvinnoidrott så vi får idrotta på lika villkor. Den handlar också om kvinnokroppen och att öka kunskap runt kvinnors kroppar och förutsättningar, säger Maria Rydqvist.

Boken kom ut för drygt en vecka sedan.

– Det är inte så många som har hunnit läsa hela boken än, mänga har ju precis fått den. Men hittills har det varit positiv respons, säger Rydqvist.

Enligt Maria är det mycket som har förbättrats när det kommer till jämställdhet inom idrotten men att man ibland märker hur mycket det finns att göra.

– Vissa idrotter är mycket mer jämställda än andra. Det verkar vara så att mer kommersiella idrotter är sämra jämlikhet.

– Inom längdskidåkning tycker jag det är både och. På vissa områden har det blivit stora förändringar de senaste 10-15 åren och på andra plan har ingenting hänt, menar Rydqvist.

Är längdskidåkningen bättre än ishockey och fotboll idag?

– Ja, rent sportsligt så är den ju definitivt det. Där tycker jag att jag har sett en stor förändring under den tiden som jag har varit aktiv. Man värderar kvinnor högre nu, säger Rydqvist.

Slutligen nämner hon att det fortfarande råder stor brist på kvinnor bland ledare, vallare och de som jobbar runt längdskidåkarna.