Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rustas för miljoner – altarskåpet kvar

Gagnefs kyrka ska rustas upp och bli modernare, barnvänligare – och "äldre".
Arbetena ska inledas i början av 2017 och en första kostnadsberäkning slutar på sju-åtta miljoner kronor.
Församlingsbornas hjärtefråga är att altarskåpet ska vara kvar mellan de stora korfönstren.

Den senaste större invändiga renoveringen skedde på 1960-talet och 2005 flyttades projektet fram till efter bygget av Himmelsgården i Djurås.

– Men nu ska vi tillgodose besökarnas behov av att se, höra och uppleva i kyrkan, säger kyrkoherde Mattias Rådbo.

En särskild arbets- och renoveringsgrupp har planerat för projektet under ett år. Den har haft hjälp av arkitekterna Daniel Boberg, Agnas Ark AB, och Elias Bernsveden, HOS Arkitekter AB.

– Kyrkan ska inte bara förskönas, utan pastoratet ska samtidigt se över el, vvs, ljud, ljus och mycket annat, berättar Åsa Hampgård i arbetsgruppen.

Just nu jämkas förslagen och idéerna samman till ett slutligt förslag och det presenterades nyligen vid ett offentligt möte, som samlade totalt ett 60-tal personer.

– Besökarna var mycket tydliga med att de vill ha det fantastiska altarskåpet kvar mellan korfönstren och vi ska nu se över möjligheterna att förstärka skåpets bild genom en form av inramning och genom att koppla samman det med det runda fönstret ovanför altaret, säger kyrkoherden.

De större förändringar som planeras är att bakre delen av kyrkan, ytan under läktaren, ska göras om till servering med pentry, barnkyrka och brudkammare. Dessutom ska toaletter, bland annat en handikapptoa, byggas.

En annan förändring är att lättbetongen i väggarna kring sidoingångarna ska tas bort och den gamla gråstensväggen tas fram.

– Det ska återge kyrkan en del av dess gamla utseende, visa att den har en lång historia. Väggarna slätades till på 1960-talet, förklarar Leif Sund och berättar att kyrkan också ska prydas med äldre och i dag magasinerade inredningsdetaljer; bland annat ljusbärare från 1700-talet och äldre kyrkportar.

Dessutom ska gapskullen öppnas och Ottilia Adelborgs konstverk, ovanför ingången till sakristian, flyttas till utgången, där alla ser det.

– Vi vill genom barnkyrkan och en handikappanpassning ge signaler om att alla är välkomna. . Över 80 procent av kommunens invånare är medlemmar och i pastoratet har varje år över 50 000 besök samt kontakter och möten med människor. Kyrkan är central och betydelsefull för Gagnef och dess invånare, fastslår Mattias Rådbo.