Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rustar landstinget för framtiden

Under 2011 och 2012 har omfattande åtgärdspaket genomförts i Landstinget Dalarna för att stärka patientsäkerheten, förbättra effektiviteten och för att få kontroll på landstingets ekonomi. När 2012 är slut så har effektiviteten i hälso- och sjukvården förbättrats, patientsäkerheten har ökat och vi har kontroll på landstingets ekonomi. Vi har reducerat våra kostnader med cirka 250 miljoner kronor. Det har varit nödvändiga åtgärder och vi är stolta över det resultat som arbetet lett fram till.

För att garantera en långsiktigt stabil och god ekonomi återstår det ändå mycket. Det finns en bortre gräns för hur mycket mer vi kan effektivisera och spara i sjukvården. För att garantera en sjukvård som är patientsäker, har god vård- och arbetsmiljö och som kan följa med i den medicinska och tekniska utvecklingen kommer vi år 2013 att förstärka landstingets skatteintäkter genom en justering av skattenivån till 11:16.

En av orsakerna till detta är att regeringen underlåtit att höja statsbidragen i samma takt som landstingens lönekostnader har utvecklats. Resultatet av detta har inneburit att 18 av 21 landsting och regioner går med underskott i hälso- och sjukvården. För Landstinget Dalarnas del har det inneburit att vi gått miste om 225 miljoner kronor.

Under de senaste åren har vi åtgärdat områden där Landstinget Dalarna haft alltför höga kostnader jämfört med andra landsting. Men vi vill mer med hälso- och sjukvården i Dalarna. Den vård vi vill erbjuda Dalarnas invånare ska hålla hög kvalitet, ges med omtanke och vara i framkant när det gäller medicinsk och teknisk utveckling. Vi vill ge vår personal en bättre arbetsmiljö och bättre möjligheter till kompetensutveckling. Allt detta kräver att vi justerar skattenivån.

Utmaningarna inför framtiden kräver fortsatt återhållsamhet. Vi vet att den medicintekniska utvecklingen går i ett rasande tempo till allt högre kostnader. Vi kommer också att behöva investera i våra sjukvårdsfastigheter för att ge patienterna en bättre vårdmiljö och personalen en bättre arbetsmiljö.

Vi måste vara väl rustade för att kunna möta framtiden! Därför tar vi nu detta steg.

Ingalill Persson (S)

Thomas Ylvén (V)

Ann-Catrin Lofvars (MP)

Sören Bertilsson (S)

Gunnar Barke (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel