Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Runnbergs planet

Annons

När man läser Jens Runnbergs ledare i tidningen så kan man undra om man har öppnat Svenska Dagbladet eller någon annan rejält högerinriktad tidning.

Han hyllar kapitalism som den enda sanna vägen till lycka och välstånd. Vad är det som driver krigen i Afrika? Vilka är det som besprutar arbetare på bananplantager i Sydamerika? Tillväxt är det som alltid skapar pengar och resurser!

Privata vårdföretag och skolor ska få härja fritt med våra skattepengar. De privata vårdföretagen hade 2010 en avkastning på 15 procent vilket är mer än dubbelt mot övriga privata företag. Vad är det man får sin avkastning ifrån? Våra skattepengar naturligtvis, som sedan placeras i lågskatteländer.

Detta är Jens Runnbergs filosofi. Vilken planet finns du på? Är det samma planet som vi övriga medborgare? Därmed inte sagt att kommunism eller marxism är något bättre, men lite nyans borde man kunna begära av en ledarskribent i en politiskt oberoende tidning.

Jan-Erik Vistedt

Tidningen är oberoende liberal. Liberalismen har stridit för ekonomisk frihet, kapitalism, sedan åtminstone 1700-talet, i opposition mot konservatism och socialism. En reglerad kapitalism och demokratiska rättigheter i kombination med fördelningspolitik och fackföreningar är den ekonomiska modell tidningen förordar för den planet både jag och Vistedt bor på.

Jens Runnberg

ledarskribent