Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

RUNNBERG: Var skeptisk när maktens megafoner kallar oppositionspolitiker okunniga

Annons

Det börjar bli kutym hos offentliganställda toppchefer att sluta upp bakom majoritetens verklighetsbild och att recensera den politiska oppositionen.

Landstingets divisionschef Tomas Riman deklarerade förra veckan att "personerna bakom förslaget visar på en stor okunskap" när oppositionen slog larm och tog ett politiskt initiativ till förbättringar byggt på vad den vet om ambulansvården i Dalarna.

S-ledningen i landstinget tyckte säkert det var utmärkt att oppositionen beskrevs på det sättet av en topptjänsteman som uppfattas vara opolitisk.

S-ledningen i Falun tyckte gissningsvis också den att den opolitiske kommunikationschefen Niklas Lind var helt rätt ute i sin politiska analys när Lind deklarerade att Svante Parsjö (L) har åsikter som bygger på okunskap och att Parsjö borde läsa på.

Dalfolket lär ju drömmande få blicka mot stjärnorna efter topptjänstemäns politiska recensioner av politiska initiativ eller åsikter framförda av majoritetspolitiker.

Det var så klart noll höga chefer som tog strid för den samlade medicinska expertisen hos alla de läkarföreningar (samtliga som finns, faktiskt) som avrådde Landstinget Dalarna från att skaffa och drifta en ambulanshelikopter.

Då kunde topptjänstemännen naturligtvis inte hitta någon brist på kunskap hos politikerna att torgföra till allmänheten!

Nyhetsredaktionens granskning av kommunikationskontoret i Falun visar en verksamhet med elefantiasis och likadant ser det ut över hela Dalarna.

Utan att ha detaljgranskat saken i alla de 15 kommunerna gissar jag att det i varenda en finns mer resurser avsatta i form av tjänster för kommuntjänstemän, som är verksamma med att föra ut den kommunala sanningen om sakernas tillstånd, än vad det finns journalisttjänster med exklusivt kommunvisa uppdrag att granska kommunal maktutövning och beslut.

Kommunikationschef Niklas Lind i Falun försöker sätta en annan bild.

För det första förklarar Lind att medias bild av läget i världen är fel och tänker sedan högt "Tänk om det gäller också lokalt i Falun? (...) Påverkar det bilden av Falun? Tänk om vi skulle rapportera om positiva nyheter på ett annat sätt?".

För det andra är det särskilt nattsvart i Falun (jämfört med Borlänge!) för i Falun bor det många journalister.

Så ser Linds teori ut, och han visar med den, trots sin bakgrund som SVT-journalist, att han tror att bevakningsområde sammanfaller med bostadsadress. Vilken djup okunskap.

Man kanske kan föreslå Lind den sortens arbetsplatsbesök, här på redaktionen, han rekommenderar Faluns opposition att göra på kommunikationskontoret?

För oppositionen har helt rätt.

Kommunikationskontoret används för att föra ut majoritetens politik i den kontext majoriteten vill att den ska ha.

Därför skriver personalen som Lind chefar över skattefinansierade artiklar som Skid-VM 2015 - en ekonomisk succé som överträffar alla förväntningar, (rena toket - fråga V) och Trivsamt på Östra Hamngatan även i år (nej, verkligen inte enligt M), Barngruppernas storlek – fråga som engagerar (där nämndchefen (S) ensam kommer till tals under en infekterad facebookdebatt om att S struntar i sina vallöften) och Trafikavstängning ger nya möjligheter (där nämndordföranden (S) ensam förklarar hur bra hans politik är när det är precis tvärt om och rubriken borde varit Trafikavstängning tar bort nya möjligheter).

Det här är bara några exempel.

Medborgarna i alla dalakommuner, och inte bara Falun, bör ha klart för sig detta:

Kommunikationskontoret producerar fullt rimlig kommunal information som det är i kommuninvånarnas intresse att den finns, samtidigt som kommunikationskontoret är ett politiskt verktyg som makten inte tvekar att använda för att påverka väljarna att tycka bättre om makten.