Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Runnberg: Tar Hans Unander över i Malung-Sälen med sina egna besparingsförslag från i april?

Vägen tycks utstakad och jämn för riksdagsmannen Hans Unander (S) när det gäller att efterträda partikamraten Kurt Podgorski som kommunstyrelsens ordförande i Malung-Sälen.

S-föreningen i Lima-Sälen har nominerat Unander och att det skulle komma en motkandidat från S-föreningen i Malung inför slutavgörandet i Malung-Sälens arbetarekommun förefaller mycket osannolikt, givet vilket toppstyrt parti S ju är, särskilt i Dalarna.

Man kan tryggt utgå från att det är ett partistrategiskt beslut fattat på högsta S-nivå att Unander nu måste "ta över".

Dalarnas mesta maktparti har helt enkelt inte råd med att lokal maktutövning är så dålig att hela partidistriktets regeringskompetens får sig en törn.

Att landstinget varit så grovt vanskött så länge har varit ordentligt besvärande för S och då måste man ändå komma ihåg att makten i S i Dalarna är koncentrerad till Borlänge, där underskottsacceptansen, manifesterad som återkommande driftsunderskott i den kommunala ekonomin, ska beskrivas som regel.

Målaren Hans Unander, född 1970, har varit ersättare i riksdagen i omgångar i 15 år. Hans politiska gärning i riksdagen präglas av en betydande bredd. Han är nu ordinarie ledamot i finansutskottet, som naturligtvis räknas som ett av de tyngsta.

Den insikt om att inkomsterna måste vara lika stora som utgifterna väljarna kan hoppas på att Unander tillägnat sig i finansutskottet, har ingen viktigare kommun för tillämpning i Dalarna än just Malung-Sälen.

Där har en underskottskultur kommit att få fäste, som försatt kommunekonomin i en närmast landstingslik situation.

Malung-Sälen är vid vägs ände och landstingets politiska S-retorik om att det är statens fel, i kombination med åtgärder som att helt enkelt manipulera bokföringen och skriva av de ackumulerade underskotten, är ingen politisk framtidsmodell som Malung-Sälen bör kopiera.

Det är därför mycket intressant att gå tillbaka till det skarpa anförande som Hans Unander höll den 19 april 2016, efter föreläsningen där SKL:s experter på kommunekonomi helt dömde ut hur Malung-Sälen skötts de senaste åren.

(Se Unanders slutsatser efter SKL-rapporten 1:35.30 in här)

Unander berömde genomgången, konstaterade att den var rätt och riktig och att fullmäktige "får ta åt sig av kritiken".

Han konstaterade att fullmäktige misslyckats med att skapa ett arbetssätt där uppföljning av förbrukningen av budgetmedel fungerat.

"Har vi tagit en budget är det den som gäller. Om plånboken är tom är det så. Då kan vi inte handla något", inskärpte Unander och fortsatte:

"Nu får vi skärpa oss". Han utlovade "blod, svett och tårar" vilket skulle vara något helt annat än Podgorskis "vänta-och-se-politik".

Redan för nio månader sedan föreslog Unander ett fyrapunktsprogram för att räta upp Malung-Sälen.

Han ville omedelbart införa ett kommunalt nyanställningsstopp, kapad byråkrati i kommunhuset, en bättre fungerande ledningsfunktion och en tjänst som ekonomichef.

Vilka av dessa förslag som kommit på plats och de effekter skattebetalarna i Malung-Sälen kan vänta sig av ett faktiskt genomförande blir något av det första som Hans Unander, av allt att döma, får ta sig an när han tillträder som kommunalråd den 1 april.