Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

RUNNBERG: Skolfråga fick nazist att gapa om hur demokratin bör försvaras

Den representativa demokratin bestämde för månader sedan att stänga en del skolor i lokalsamhällen i Ludvika kommun.

Det var, fullt naturligt, ett impopulärt beslut. Skolor på nära håll har ett egenvärde.

Beslutet kan få konsekvenser i kommunalvalet 2018.

Om föräldrarna tycker att familjevardagen, skolarbetet och kunskapsutvecklingen blev sämre än de tror att den skulle ha varit utan förändringarna, kommer de förstås att välja bort de ansvariga partierna och känna ett ökat förtroende för partierna som var emot skolstängningarna.

Men det är svårt att säga hur opinionsläget kommer att se ut om 2,5 år. Uppslitande politiska konflikter om skolor blåser ibland över, men andra gånger ritas den politiska kartan om ordentligt.

En skolnedläggelse i Insjön anses ha kostat KD röster i valet i Leksand 2014. Så visst har väljare straffat partier som uppfattas som skolnedläggare förr.

Frågan om skolbudgetens balanspunkt mellan lärare, läromedel och lokaler är inte enkel. Skollokalerna i Ludvika började bli en gökunge i sig - dimensionerade för 4000 elever i en tid när 2800 finns i kommunens skolsystem - samtidigt som betygen i kommunen är otillfredsställande låga.

2313 av 20005 väljare skrev på för en folkomröstning om kommunens nya skolstruktur. Därmed nådde de insamlade namnen över 10 procent och skolorna blev ett fullmäktigeärende igen förra veckan.

Det hade varit en utmaning att formulera en folkomröstningsfråga om saken (frågan till väljarna hade nog behövt ha med en skattehöjning eller besparingar i något av svarsalternativen) men omöjligt hade det inte varit.

Eftersom mer än två tredjedelar av fullmäktige avvisade begäran blir det inte någon folkomröstning.

En mycket stark men lokal opinion kan alltså uppleva sig överkörd två gånger. Särskilt andra vändan, där många kan antas ha hoppats att direktdemokrati skulle övertrumfa representativ demokrati, kan leda till en betydande politisk frustration - en klassisk grund för populism.

Men känslan av bitterhet kan också vändas i något konstruktivt. Om engagemanget för småskolorna är så starkt som stormöten och namninsamlingar visat, så finns faktiskt andra maktstrukturer på sidan av kommunens att använda sig av.

Civilsamhället kan träda in.

Många små samhällen i Dalarna har ett urstarkt civilsamhälle. Föreningar driver bystugor och ansvarar för vägunderhåll. Saxdalen har Rävvåla kulturförening, skoterklubb, pensionärsklubb, manskör, jaktlag och Folkets hus.

Föräldrarna i Saxdalen kan ta sin skolpeng och gå!

En friskoleförening är redan i gång. Utmaningarna är naturligtvis stora, men kommunen, vars ledning uttalade sig så friskoleskeptiskt förra mandatperioden, stänger denna gång inte dörren.

Kommunen kan både tänka sig att hyra ut och att sälja skolbyggnaden, som dessutom kan få en betydelse för övrigt föreningsliv i byn, och bli en sorts medborgarhus.

Jag har rötter i byn och önskar friskoleföreningen framgång, men kom ihåg - var en skola ligger kan aldrig helt överskugga dess kunskapsresultat! Saxdalsungarna är värda goda lärare och framtidsutsikter!

Och därmed tillbaka till det där fullmäktigemötet:

Där förekom även att en SD-ledamot beklagade att han från talarstolen "inte får spela upp en skiva med vissa fakta", som bad om ursäkt för att han därmed framstod som virrig och som sedan fortsatte virra i ett långt inlägg på betryggande avstånd från ärendet fullmäktige faktiskt behandlade.

En annan SD-ledamot passade på att håna kommunens arbete mot våldsbejakande extremism (arbete mot sådant kan väl inte vara rätt?) och beskrev det som att "gosa med Mona Sahlin".

Precis som i övriga fullmäktigeförsamlingar i Dalarna ledarredaktionen bevakat så finns i Ludvika ingen SD-ledamot som kan föra ett rakt resonemang eller hålla ett sammanhängande politiskt anförande.

Jag har sett mycket i yrket men aldrig att en nazist i en talarstol gapar om hur demokratiska rättigheter bör försvaras och att nazisten utsätts för "vuxenmobbing" när ingen i ett kommunfullmäktige pratar med honom eller tar repliker på hans inlägg.

En nazist.

Som är ideologisk antidemokrat.

Som helt plötsligt, efter en valkupp, deklarerade att det var rätt att själv verka inom demokratins styrformer.

Som vill förbjuda andra partier och införa strikt partidiktatur i Sverige.

Som vill att vissa toppnassar i framtiden själva ska utse "senatorer" i ett "parlament".

Som är en del av den nazisekt som Säpo klassar som den högerextrema kraft som utgör den största risken mot Sveriges inre säkerhet.

En sådan politiker läxar upp andra fullmäktigeledamöter om demokrati.

Mycket ska man vara med om i Dalarnas politik, men det där var nog det mest fruktansvärda hittills.