Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

RUNNBERG: Ska vi vänja oss vid att moderater påstår att Löfven är full?

/

Annons

På senare tid har jag studsat till flera gånger inför ett uppenbart klassförakt från höger i politiken.

Höga befattningshavare ska ställas till svars och har ett personligt ansvar. Men politiker behöver inte ha doktorerat i nationalekonomi och förvaltningsvetenskap för att vara skickliga i sina politiska befattningar.

Man ser allt oftare förklenande omdömen om statsminister Stefan Löfven (S). Ett politiskt verktyg är han ju uppenbart obekväm med - språket, som är oprecist.

Men allt oftare ser man hänvisningar till "svetsarn", ett yrke Löfven inte utövat på mer än 20 år.

Att använda titeln "svetsaren" implicerar att en sådan bakgrund gör att Löfven nu hamnat där han inte hör hemma. Att svetsare per definition är olämpliga som statsministrar, oavsett personliga egenskaper. Att Löfven har tagit sig vatten över huvudet.

Det där är ju helt fel.

Ett exempel var när statsministern med en bakgrund som svetsare hade sinnesnärvaro nog att avspänt skämta med USA:s utrikesminister under dennes formella lunch med nordiska statsministrar i Vita huset.

Det diplomatiska protokollet bjuder att John Kerry skålar med alla hedersgäster. Löfven fick ordet efter att Kerry skämtat om att det på 1800-talet fanns förslag om att USA hellre borde köpa Island och Grönland i stället för Alaska, och om USA hade gjort det skulle de skålat i Brännvin Akvavit.

Finlands premiärminister fyllde på med att det essentiella för att förstå nordisk vänskap är ordet "skål".

"Vi är väl inte fulla än"? skojade Löfven.

En kvällstidning snappade, naturligtvis, upp det där och skrev om Löfvens "fylleskämt". En video utan förspelet till skämtet publicerades.

Därpå gick de moderata smutskastarna till aktion i sociala medier.

Plötsligt var det inte skämtet som handlade om alkohol, utan Löfven själv som var full och skämde ut Sverige på världsscenen.

Förre riksdagsmannen Lars Beckman (M) i Gävle, som anar en mediekonspiration mot sitt fina parti i varje publicering och icke-publicering "noterar dock att SVT och SR ej tagit upp fyllan".

Det kan ju eventuellt ha berott på att det inte var någon fylla.

Det påstod ju inte heller kvällstidningarna

Delmon Haffo, förste vice MUF-ordförande i Stockholm och tillika digital kommunikatör för partiet, beskrev Löfven som en "full statsminister som säger en massa fel" och såg till att partiledaren Anna Kinberg Batra blev medveten om att han uttryckte sig så.

I USA är "negative campaigning", ibland med lögner om motståndaren, en självklar del i det politiska livet.

Debatten brutaliseras och "trumpifieras". Den bör nog inte ens kallas för debatt.

Må Sverige inte utvecklas i den riktningen.

Haffo har inte tagit tillbaka sina påståenden.

Annons