Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Runnberg: SD Dalarna släppte fram nazism, kvinnohat och extremism – uteslutningarna har varit många

Artikel 5 av 8
SD 2017
Visa alla artiklar

Detta är den fjärde delen i en serie om kritiken och granskningen av dagens SD. De två inledande delarna manade till en skarpare, bättre underbyggd och hederligare kritik av partiet. De tre avslutande är exempel på hur DT:s ledarredaktion anser att SD bör hållas ansvarigt för sitt agerande.

Hör Jens Runnberg och Gabriel Ehrling berätta om genomgången.

Om politik bara handlat om ideologi hade vi röstat på program. Så är det inte, vi röstar på politiker, och partier har därför ett stort ansvar när de för fram personer till den politiska makten.

Vi ska ställa höga krav på politiskt förtroendevalda. Det är de som omsätter demokratin i praktik.

Både inför valen 2014 och under mandatperioden har SD brustit ordentligt i interngranskningen av sina politiker i Dalarna.

Dålig eller obefintlig lokal organisation har resulterat i tomma fullmäktigestolar i både Säter och Leksand och SD har dessutom tvingats till många uteslutningsärenden - till och med ända upp i riksdagen.

Anna Hagwall, riksdagsledamot från Rättvik som representerar Västerbotten i riksdagen, uteslöts inte efter att ha sagt att kvinnor som misshandlas av sina män "inte ska gnälla så mycket".

Men när hon skrev en motion som, utöver rena felaktigheter, även innehöll budskap som uppfattades som antisemitiska så var partiledningens mått till sist rågat.

LÄS ÄVEN:

Gabriel Ehrling: "Anna Hagwall är en antisemitisk och okunnig politiker"

SD:s högsta politiker i Orsa, Gunnar Håkansson, gav i januari förra året uttryck för kvinnohat, kallade Feministiskt initiativs partiledare för "slampa" och förklarade att hon nog tycker om att bli våldtagen.

"Rädda kvinnofriden" deklarerade han samtidigt på sitt facebookkonto, som han använde i politisk kommunikation. Han nekade att ta tillbaka påståendet om Gudrun Schyman – i stället tyckte han att "man måste ju börja fundera".

I Avesta uteslöts för två år sedan kommunstyrelseledamoten Filip Djupenström, tillika ordförande för SDU Dalarna, sedan han ställt sig på SDU:s sida när moderpartiet anklagade SDU för att vara alltför högerextremt.

I Smedjebacken lämnade kommunstyrelseledamoten Dan Pettersson för två år sedan SD efter att ha uttryckt sig helt oacceptabelt på Facebook om bland annat asylsökande och EU-migranter.

I början på 2017 lämnade en nämndersättare för SD politiken i Ludvika sedan det avslöjats att politikern uttryckt hat mot muslimer och hoppades på att MC-gäng skulle bilda medborgargarden.

I samband med att politikern lämnade politiken deklarerade personen att "jag hatar muslimer, det sticker jag inte under stol med".

Att SD, trots att partiet funnits i årtionden, haft svårt att etablera en lokal partiorganisation är vida känt. Men för att inte tappa mandat i fullmäktige (och därmed ekonomiskt partistöd!) har SD använt sig av öppna valsedlar där kommuninvånarna själva kunnat skriva dit namn. Högerextrema krafter har utnyttjat den möjligheten.

I Säter släppte SD in nazisten Johan Karlsson, medlem i det nu nedlagda Svenskarnas parti, som ledamot i fullmäktige

I Ludvika släppte SD in nazisten Pär Öberg från Nordiska motståndsrörelsen, som ledamot i fullmäktige.

I Borlänge släppte SD in nazisten Pär Sjögren från Nordiska motståndsrörelsen, som ersättare i fullmäktige.

I Hedemora representerades SD av Tommy Ringstedt, så sent som 2012 medlem i nazistiska Svenskarnas Parti, i kommunstyrelsen. Ringstedt förklarade för ett år sedan att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen inte är nazister, utan bara "realister". På 90-talet dömdes Ringstedt för hets mot folkgrupp. Han är nu utesluten.

För en dryg månad sedan uteslöt SD de tre mest framträdande företrädarna i Borlänge, Ann-Cathrin Löfwenhamn, Kaj Löfwenhamn och Tony Nyberg.

Efter uteslutningen beskrev Nyberg partiet som "utomordentligt dåligt skött på alla sätt och vis". Borlänge är en kommun "där det inte drivs någon politik" och där väljarnas röster är "bortkastade".

Tony Nyberg uttrycker i intervjun med SR Dalarna en viss förståelse för en uteslutningsgrund, att han på ett möte, där en riksdagsman var närvarande, visat en film framtagen av nazistiska Svenskarnas Partis tidning Realisten.

Nyberg tar starkt avstånd från nazism och slår i SR-intervjun larm om den utbredda nazismen i SD.

Nyberg: "Det finns ju mycket, mycket värre saker som har hänt i partiet som inte har renderat någonting". "Man har alltså visat ren nazistisk propaganda och förespråkat det i många lägen".

Reportern: "I Borlänge just, eller?"

Nyberg: "I hela SD, måste jag säga".

Givet Nybergs vittnesmål och SD:s samtidshistoria är antagligen fler uteslutningsärenden att vänta.

Under mandatperioden har SD-politiker fallit som käglor i Dalarna i SD:s egen bedömning av om partiet kan ha förtroende för dem. Men även bortsett från alla dessa företrädare är SD i Dalarna ett parti som fungerar uselt politiskt.

Om det ska nästa del i denna serie handla.

TIDIGARE DELAR I LEDARREDAKTIONENS ARTIKELSERIE "SD 2017"

DEL 1 – Gabriel Ehrling: "Kritiken och granskningen av dagens SD är för dålig"

DEL 2 – Gabriel Ehrling: "Ofta slappt när SD kallas 'rasistiskt' och 'odemokratiskt'"

DEL 3 – Henrik Johansson: "SD gav väljarna i min hemkommun ännu mer sossepolitik"

LEDAR-TV: "Vi måste formulera en kritik som biter" – DT:s ledarredaktion berättar om den nya artikelserien om SD