Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

RUNNBERG: Så Falun ska få betala miljoner för att få betala miljoner för VM?

Annons

Skid-VM i Falun 2015 var ett hejdundrande ekonomiskt fiasko för Falu kommun.

Hyresinkomster och vinstutdelning från det arrangörsbolag som slapp täcka sina investeringskostnader räckte bara till två-tre års drifts- och kapitalkostnader för de anläggningsinvesteringar på Lugnet som uppgick till närmare en kvarts miljard.

Det lokala näringslivet, organiserat i lobbyorganisationen Beyond Skiing, satte bocken till trädgårdsmästare när det gav Sven von Holst AB i uppdrag att undersöka förutsättningarna för en ny VM-ansökan.

Att en sådan ska lämnas in finns nämligen i själva Beyond Skiings öppet deklarerade målsättning.

Att Beyond Skiing skulle lägga fram en rapport med ett underlag som tyder på att det vore ett felaktigt beslut att söka VM igen var därför uteslutet.

Rapporten Ny VM-ansökan från den 27 januari ska därför läsas med skepsis och man behöver inte bläddra många sidor i den för att konstatera att något skattebetalarperspektiv inte finns. Här lyser i stället idealet Någon annan betalar! i oförblommerad prydno.

På klämkäck managementsvenska strösslas superlativer om vilken succé i stort sett allting var de där veckorna i februari 2015.

Rapporten kan ha ett visst värde för hur kommunen ska förfara efter att ett beslut om en kandidatur är fattat, men som underlag för hur skattepengar ska hanteras är naturligtvis ett partiskt företag som Sven von Holst AB direkt olämpligt att vända sig till.

Det går ändå att läsa ut av rapporten att flera av de kraftigt förlustbringande företeelserna som sänkte skid-VM 2015 kommer att belasta även kommande arrangemang.

Internationella skidförbundet (FIS) är fast beslutet att backhoppning ska bli en betydande sport i Sverige och att offentliga medel ska satsas på denna i dag i stort sett utdöda gren.

Det påstås i rapporten finnas ett stort intresse för att komma till Falun och hoppa i hoppbackarna, när sanningen är den att med undantag för ett SM med ungefär ett dussin deltagare så stod hoppbackarna oanvända i 23 månader efter skid-VM.

Det var naturligtvis rätt av kommunen att inte snöbelägga hoppbackarna de gångna vintrarna – ingen vill använda dem och något publikintresse i Sverige som kommersiellt kan bära kostnaderna finns inte heller.

Rapporten rekommenderar kommunen att framöver arrangera förlusttyngda backhoppningstävlingar och att "detta bör ses som en del av kampanjen med ett nytt VM".

När rapporten hänvisar till "bättre avkastning" om ett VM arrangeras 2025, eller, mer realistiskt 2027, handlar det ju i själva verket om "minskad förlust".

Under rubriken "Några kärnfrågor" skriver rapporten att "Här bortses från permanenta investeringar". Samma öppna Någon annan betalar!-hållning som tidigare, alltså. Lyxen att bortse från fasta investeringar gäller sannerligen inte dem som ska betala för dem.

Det finns en politisk konsensus i Falun om att det i längden är ohållbart att en så stor andel av den kommunala driftsbudgeten går till fritidsförvaltningen som är fallet i dag.

Rapporten rekommenderar bland annat därför kommunen att bilda ett arenabolag och att sälja ut Lugnetanläggningen, vilket så klart vore välgörande – att tillhandahålla kommuninvånarna en 90-metersbacke är ungefär så långt från ett kommunalt kärnuppdrag som det går att komma.

Att sälja dyra andelar i hoppbackar på den öppna marknaden kan dock antas vara lika gångbart som julgranar den 25 december och många minns den politiskt infekterade striden om vilken ägarform Lugnetanläggningen ska ha, som rasade på 1990-talet.

FIS har infört ett trappsystem med fallande kostnad för "registreringsavgift" och rapporten utgår ifrån att kommunen kommer att få betala cirka 2,5 Mkr bara för själva ansökan, eftersom det realistiska är att Falun missar VM 2025 och når framgång med kandidaturen först inför 2027.

Kommunen förbinder sig i och med ansökan dessutom att arrangera 200 träningsdagar för FIS "utvecklingsländer".

Skulle kommunen få skid-VM kräver FIS in cirka 3,7 Mkr i så kallad "arrangörsavgift" och kommunen blir då även skyldig att garantera ytterligare 600 träningsdagar för "utvecklingsländer".

Till yttermera visso har FIS ställt upp det nya kravet att framtida VM-arrangörer tvingas genomföra både ett junior-VM och ett ungdoms-VM. Det är arrangemang med väsentligt lägre kommersiell bärkraft än VM:et. Rapporten uppskattar kostnaden för junior-VM till 7 Mkr. FIS går in med "visst stöd och bidrag".

En ihärdig ledarredaktion har ju gång efter annan pekat på det politiska luftslott som förra VM-arrangemanget de facto var. Det kommunala informationskontoret brukar ju påstå att man inte sysslar med propaganda – men denna rapport talar klarspråk:

En särskild upprättad plan för hur den lokala opinionen skall hanteras arbetas fram med Falu kommuns och Svenska skidförbundets infoavdelningar.

Det ska bli intressant att se hur jag "hanteras" framöver.

2015 gav skattebetalarna arrangörsbolaget en svindlande stor subvention vad gäller hyran. Lugnet, med en svindyr backhoppningsanläggning som saknar realistiskt användningsområde bortsett från VM-tävlingar, fick hyras för 10 Mkr – inte ens ett års kostnad för skattebetalarna.

Anläggningen kommer att behöva kompletterande investeringar med ytterligare 30-40 Mkr, enligt Sven von Holst AB:s rapport.

Så en hyra på minst 100 Mkr nästa gång, för att om möjligt göra fiaskokalkylen skattebetalarna drabbats av något mindre betungande, bör vara själva utgångspunkten för de fortsatta politiska övervägandena.

En sådan hyresnivå för nästa arrangörsbolag skulle ju täcka det VM:ets rörliga kostnader, men allt för mycket av de fasta kostnader kommunen dragit på sig ser ut att för alltid vara pengar slängda i sjön.