Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

RUNNBERG: Ökänd kommun som tappat bort miniräknarna behöver nu ett nytt parti

Annons

När det kommer till skid-VM kortsluts den politiska logiken.

Förlusten när kostnadsökningen ställs mot tävlingsöverskottet och antalet nyinflyttade blir på något magiskt sätt ändå en framgång.

Hur vet makthavare som kommunalrådet Jonny Gahnshag (S) det? Jo, han har en positiv känsla.

Känslan är att "Falun är på gång" att "varumärket är starkare". Hur vet han det? Jo, orten har figurerat i sportårskrönikor och även i Idrottsgalan i TV. Gahnshag menar att han har "ett kvitto". Han uppger sig ha hört "snacket i många sammanhang".

Med sådan bevisföring kan man även leda ett fiasko i bevis. Stora redaktioner har pekat på Falun som ett avskräckande exempel för hela Sverige (se det senaste exemplet 02:25 in här!).

Falun är utskämt - det är ju också sanningen. Det finns lika stort fog för att anta att just skid-VM gör att inflyttning uteblir. Vem vill flytta till en sådan kommun? Det snackas verkligen om Falun.

Kommunstyrelsens ordförande hoppades på fördubblad inflyttning som en direkt följd av VM (men visar inga tecken på att känna till att de nya skatteintäkterna vid sådan inflyttningsnivå ändå skulle ha lett till en kommunalekonomisk förlust för VM).

Det blev nästan halverad inflyttning till Falun i stället. Det är ju rent plågsamt att läsa intervjun här.

Och jag förstår verkligen om potentiella inflyttare fått kalla fötter.

För Sveriges dyraste utsiktstorn, hoppbackarna, behöver 11000 personer (besöksantalet 2015) ge 1350 kronor i vinst per biljett för att kostnaden 2016 ska täckas.

Mellanskillnaden måste dras direkt ur kommunens driftsbudget.

Varför står kärnverksamhet så lågt i kurs? Hur kan det ses som en önskvärd utveckling, det som nu är aktuellt, att ett kommunalt bolag ska satsa över en miljard, med borgen från skattebetalarna, för att bygga miljövänlig datakapacitet som ska säljas på världsmarknaden?

Det finns ett stort politiskt utrymme att starta Spar- & Gnet-partiet och nå betydande valframgångar med det i Falupolitiken.

"Vi lovar att inte satsa på någonting annat än sådant som kommuner ska syssla med" - det vore en valaffisch att drömma om i den lokala valrörelsen 2018!

"Skattepengarna ska gå till dina barns skola och till gammelmormors omsorg!" kunde det också stå på ett plakat, och vallöftet "Vi vill att du ska få behålla så mycket som möjligt av dina egna pengar" framstår också som en valvinnare.

Törs jag även föreslå ett demonstrationståg som skanderar "Ropen skalla - nej till alla (kommunala VD:ar som lovar höja aktieutdelningen om de får ta mer lån)!"?

(Jag är litet osäker på hur bra den där ramsan skulle göra sig i ett demonstrationståg).

Att det finns ett betydande politiskt utrymme på den borgerliga sidan för att återuppfinna klassiska ståndpunkter är alldeles uppenbart. För den röda sidan tenderar ju skattemedel att uppfattas som en oändlig resurs.

Att Falun nu vill konkurrera med näringslivet om att sälja grön datakapacitet, närmast helt utan ideologisk debatt, är ett underbetyg åt oppositionen, som självklart borde söka politisk konflikt om miljardrullningen i stället för att jamsa med.

Falun behöver ett blått parti.

Tillbaka till kärnverksamheten, tack.

Läs också: Här står 175 Mkr av skattebetalarnas pengar och rostar bort oanvända

Läs mer: Här hittar du fler artiklar om skid-VM 2015