Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

RUNNBERG: Nu måste hennes larm om Faluföretagarna och kommunen tas på allvar

Annons

Arg, förbannad och besviken "så där så att det känns ända in i maggropen". Det var stora ord hon tog till Teresa Bergkvist, regionchefen för Svenskt Näringsliv, häromveckan.

Saken Bergkvist larmar om är i sig allvarlig. Den handlar om klassiska svenska principer som likabehandling, oväld, rättvisa och korrekt myndighetsutövning. Ingen vill väl ha en kommunal förvaltning som präglas av nepotism, nyckfullhet, gunstlingar och brist på transparens?

Bergkvist har i alldeles för många fall hört hur dalaföretagare upplever sig illa behandlade av kommuntjänstemän när det kommer till tillsynshantering och upphandlingar.

LÄS BERGKVISTS DEBATTARTIKEL HÄR: Deras historier gör mig förbannad, häpen och arg

De formulerar denna kritik i samtal med företagarkollegor och till representanter för intresseorganisationer. Men sedan tar det stopp.

En direktkontakt med kommunen tar företagarna inte. De är oroliga för följderna och vill inte heller att intresseorganisationerna öppet driver deras fall.

De tror att öppenhet kommer att drabba dem som företagare och pekar på den beroendeställning de står i till kommunen, som är deras kund. Makten över hur kommunala förvaltningar fungerar ligger förstås ytterst på kommunpolitikerna

Att det på senare år funnits en problematisk attityd till företagare som står på sig och använder sina lagstadgade rättigheter när de har invändningar mot kommunala beslut, visar det uppmärksammade fallet i Falun för två år sedan.

Där gav kommunstyrelsens fastighetsutskott förvaltningschefen i uppdrag att hota med försämrade relationer om inte ett byggbolags överklagan i en upphandling drogs tillbaka.

Men upprörande fall är en sak, och anekdotisk bevisföring håller inte när det handlar om hur en kommuns samlade agerande ska beskrivas ur ett företagarperspektiv.

Därför är det viktigt att upplysa om att de många fall Bergkvist mottagit vittnesmål om också backas upp av mätningar med stickprov ur hela företagarkollektivet i Falun.

Kommunstyrelsens egna processmål för området näringsliv och arbetsmarknad konstaterade den i början av månaden att Falun är sämre än rikssnittet vad gäller skolans, kommuntjänstemännens och politikernas attityd till företagande,

När företagare i Falun får frågan om de någon gång känt tvekan att framföra klagomål, för att det ska drabba företaget, så svarar 36,2% av företagarna "ja flera gånger" eller "ja någon gång". Det placerar Falun i en grupp värstingkommuner i Dalarna tillsammans med Ludvika och Orsa och siffran är dubbelt så hög som den i Rättvik (som har Dalarnas bästa företagsklimat).

Den attityden till den resursskapande delen av samhällsekonomin håller inte.

Skärpning, Falun.