Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Runnberg: Med rätt hyra för hoppbackarna är också jag för ett skid-VM 2025

Annons

Det politiska landskapet runt skid-VM har varit föränderligt sedan Falu kommun fattade det av allt att döma förlustbringande beslutet att erbjuda sig genomföra arrangemanget 2015.

Den ideologiskt opålitliga Falualliansen, som länge drev vänsterpolitik när den ville låta ett kommunalt bolag arbeta för en miljardinvestering i datahallar som skulle slå ut privata företag, har sedan valet 2010 spruckit i VM-frågan.

Att koncentrera sig på kommunala kärnverksamheter brukar vara en dygd för borgerliga politiker.

Så ej i Falun.

Vi har backhoppningsvännerna i C och M mot FAP, L och KD, som med tiden bytte sida och blev kritiska till miljonrullningen. En falang i S, med barn- och utbildningsnämndens ordförande Jessica Wide i spetsen, har fört kritiska resonemang offentligt. Hedersamt.

V har varit konsekventa i sin hållning (bravo!) medan MP tänkt mest på regeringsmakten i Falun och att inte irritera S - ungefär som på riksnivån.

Nu går MP ut med krav på folkomröstning. MP vill folkomrösta om det mesta, härom året om översiktsplanen Falun-Borlänge! En folkomröstning om VM skulle ju självklart komma att handla om ansvarsutkrävning för förra VM:s fiaskokalkyl, vilket vore olyckligt.

Väljarna bör erinra sig hur uselt skött processen fram till VM för två år sedan verkligen var: Våren 2010 fick den borgerliga majoriteten en radikal idé. Om Falun skulle lansera en satsning på att ta ett nationellt ansvar för backhoppning, så skulle Falun få VM 2015.

Planer på tre-fem ungdomshoppbackar, för sisådär 30 miljoner kronor torgfördes. Visserligen fanns knappt några unga backhoppare, men det fick väl lösa sig längre fram? Bilder togs på glada kommunpolitiker som grävde ett första spadtag.

Några salvor dynamit sprängdes och sedan var pengarna slut. Ett fint grustag blev det väl ändå?

En ny, rödgrön kommunledning satte ett investeringstak för VM på 80 Mkr, vilket övertrasserades med runt 200 procent, i vad som kan ha varit Sveriges värsta glädjekalkyl för ett offentligt arenabygge

Fördyringen som sådan tävlade i politisk inkompetens med den omvända tågordningen, att först kandidera till VM och sedan börja räkna på vad det skulle få kosta.

Och inte bara det - ingen räknade någonsin på intäktssidan för kommunen heller. Kommunalrådets (S) förhoppning att just VM skulle leda till fördubblad inflyttning stämde inte.

Forskningen runt evenemangssatsningars följder för kommuner ignorerades. Göran Greider tyckte VM var en god idé, och ändå fick inte politikerna kalla fötter!

Men gamla misstag ska inte bli som nya, intygar nu styrelseledamoten i Beyond Skiing, Carl-Johan Ingeström, som tänker tillbaka på övertrasseringen av investeringstaket: "Visst var det det som var bristen förra gången. Det viktigaste i sådana här projekt är att veta vad man ger sig in i. Vi vill ta fram ett underlag för att kunna ta frågan vidare".

Han konstaterar till och med att den här gången "är det viktigt att förarbetet genomförs professionellt".

Jo, tack.

Ingeströms organisation påbörjar sitt arbete med trovärdighetsproblem.

Beyond Skiing är nätverksorganisationen för lokala företag som inramade skid-VM 2015. Beyond Skiing kom att leva kvar och fick bland annat två mål för framtiden:

"Att skapa förutsättningar för ett 'talangprogram' för en utveckling av nordiska grenar inom Svenska skidförbundet" samt "att Falun/Dalarna 2019 lämnar in en ansökan om att genomföra ett Skid VM 2025."

Mer backhoppning och fler VM. Det är själva målet.

Beyond Skiing är en lobbyorganisation. Så vem tror att Beyond Skiing efter en noggrann och opartisk utredning kommer fram till att det vore en dålig idé att söka VM 2025?

Inte jag.

Och eftersom kommunens ägarandel i Beyond Skiing är mindre än hälften så tillämpas inte offentlighetsprincipen i utredningen heller.

Bortsett från denna märkliga start på vägen till ett eventuellt nytt VM - är det en så dum idé för Falun att stå som arrangör igen?

Jag förvånar kanske en och annan, när jag som ökänd VM-kritiker deklarerar att det mycket väl kan vara en klok sak.

Skattebetalarna har redan tagit investeringskostnaderna för arenan. Förhoppningsvis är den i vettigt skick även 2025 (slitaget på hoppbackarna ser ju inte ut att bli problematiskt).

I enlighet med företagsekonomisk teori bör Falun gå vidare med projektet om inkomsterna är högre än de rörliga kostnaderna.

De småpengar som Falun fick tillbaka för jätteinvesteringarna efter VM 2015 bör rimligen kunna bli väsentligt större 2025.

För att åtminstone täcka delar av de årliga kostnaderna som skattebetalarna drog på sig av att bli ägare till hoppbackar som ingen använt sedan VM borde hyran av anläggningen för VM-arrangören 2025 sättas till runt 100 Mkr.

Investeringen i hoppbackarna blir ju en förlust även vid den hyran, men det är ett steg i rätt riktning.

Visa oss kalkyler den här gången.