Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

RUNNBERG: Jag besökte skolan som Borlänges Jan Bohman (S) anser drivs oetiskt

Först något om varför vi hamnat där vi hamnat: För tio år sedan tappade V nästan var tredje väljare och sedan dess har partiets alla-borde-få-allt-politik stått och stampat på en låg nivå.

Lars Ohly backade stödet ytterligare med 0,2 procentenheter 2010 och Jonas Sjöstedt återvann 0,1 procentenhet 2014.

V behövde en enda fråga med stor folklig förankring att hamra in i valrörelsen. Det blev ett vinstförbud och skälet till det är att en stor majoritet, också av M-väljarna, är emot att välfärdsföretag får göra vinst.

När frågeställningen tar med följderna för möjligheten för elever och föräldrar att välja skola, för patienter att välja sin egen vårdgivare och för gamla att välja äldreomsorg, ser svaren helt annorlunda ut.

Men för delar av vänstern är möjligheten att välja fel i sig. Opinionsjournalisterna på DD vill exempelvis ta bort det fria skolvalet - politiker och/eller bostadsadressen ska avgöra var barn ska gå i skolan.

V trodde sig ha en valvinnare.

Så blev det ju inte.

Sjöstedt kunde dessutom, nästan med gråten i halsen, konstatera att Löfven inte tänkte låta V komma in i regeringen.

Köttbenet Löfven kastade till Sjöstedt, som säkrade ett formaliserat samarbete med V inför budgetomröstningarna i riksdagen, var att det under mandatperioden skulle presenteras en utredning om hur vinsterna i välfärdsföretag skulle omöjliggöras.

Idag är den dagen kommen (och varför dagen för offentliggörandet nyligen flyttades till samma dag som USA-valet är lätt att räkna ut).

Utredningsuppdraget gick till Malmöpolitikern Ilmar Reepalu (S), som bevisat på alla sätt att han är mycket dålig på offentlig ekonomi – det svarta hålet i Malmö riskerar att bli en nationell angelägenhet.

Forskaren Joacim Landström hoppade av vinstutredningen i mars, sedan den bortsett från hans larm om konsekvenserna.

Landström avslöjade att Reepalus dåvarande förslag i praktiken skulle innebära ett återförstatligande av skolor, vårdföretag och äldreboenden i privat regi – välfärdstjänster som 100000-tals svenskar valt själva och som blivit vardag i välfärden.

I Dalarna har motsättningarna skärpts mellan förnyare och traditionalister i S. Samtidigt som exempelvis S i Falun lägger ut hemtjänstområden att skötas av privata, vinstdrivande entreprenörer – något S i Falun räknar med att spara många miljoner på – så anser S i Borlänge att välfärdsföretag har en oetisk driftsform.

De gör ju överskott.

Det är vanligt att sparare och investerare tar etiska hänsyn när det gäller var pengar placeras. Av det skälet tar banker och finansbolag ofta fram "etiska fonder" som undviker att bli ägare i företag som exempelvis sysslar med porr, vapen, tobak eller uppenbart miljöskadlig verksamhet.

När det gäller Borlänges kommunala pensionspengar satte vänstermajoriteten häromveckan upp välfärdsföretag på listan över sådana etiskt förkastliga företag.

Det vore enligt vänstermajoriteten i Borlänge oetiskt att låta en enda pensionskrona växa i exempelvis Kunskapsskolan, som är en privat driven, synnerligen uppskattad skola i Borlänge kommun, vilken majoriteten också gjorde vad den kunde för att stoppa öppnandet av.

I ett av sina mest okunniga uttalanden under mandatperioden förklarade Stefan Löfven att "vi har 60000 barn som är till salu på Börsen" (SVT Agenda 29/5). Med det visade Löfven att han inte kan något om vare sig Börsen eller skolföretag.

Jag hälsade på måndagen på en sådan där påstått oetiskt driven skola – Internationella Engelska skolan i Falun. Den är så uppskattad att den har växtvärk. Den öppnade för 150 elever för två år sedan, har nu 380 elever och räknar med att slå i taket vad gäller lokalerna 2018 när 500 elever ska gå där.

Eleverna är bosatta i nio olika dalakommuner – från Mora i norr till Smedjebacken i söder. Av de 40 lärarna kommer hälften från länder som USA, England, Kanada, Zimbabwe, Kina, Frankrike och Italien. Skolchef med resultatansvar är rektor Marie Forsberg.

Alla årskurser har kö.

När "Ms Forsberg", som eleverna kallar henne, visar mig runt i skollokalerna luktar det målarfärg; det har investerats i två nya klassrum och en ny, större matsal med lokalt tillagningskök för skolmaten. Engelska skolan jobbar långsiktigt – hyresavtal på 20 år är inte ovanliga.

Hur tror Forsberg att skolans för V förhatliga överskott uppkommer? Ja, hon pekar på att skolan ju inte har de kommunala over head-kostnaderna. Byråkratin är minimal. Kommuner brukar ha välbefolkade skoladministrationer.

En följd av Engelska skolans uttalade ordning-och-reda-kultur vad gäller pedagogiken medger också större klasser. Eleverna lämnar ifrån sig sina mobiltelefoner när de kommer på morgonen och får tillbaka dem när skoldagen är över. Disciplin råder, något som föräldrar och elever som valt Engelska skolan uppskattar.

Överskott är i V:s värld "ett läckage från välfärden". När skolföretag gör investeringar i verksamheten bör de enligt V-idealen inte få någon avkastning på pengarna.

Vad det skulle betyda för benägenheten att investera i bättre välfärdsverksamheter, som elever, föräldrar, patienter och äldre väljer just för att de anser att de passar dem bättre, är lätt att räkna ut.