Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Runnberg: I Grängesberg står den politiska striden mellan Stefan Löfven och Jimmie Åkesson

Byggnaden du ska tala i i morgon kväll, Stefan Löfven, skänktes till Grängesbergs arbetare av en internationell riskkapitalist (sådana som ni tycker så illa om i ert parti) i en storslagen donation (och det var ju dumt av dig att försämra villkoren för gåvor direkt när din regering tillträdde).

Det är byggnaden jag såg biofilmerna Sällskapsresan och Rackhams den rödes skatt i som barn och i juni brukade Cassels donation stå lövad när vi på Västra skolan sjöng Den blomstertid nu kommer från scenen, ut i den väldiga aulan. På senare tid har jag till exempel hört den fantastiske oboeisten Geoffrey Cox där – Cassels donation är verkligen en kulturpärla i Dalarna.

Det är inte svårt för mig att förstå varför du valt att tala i Cassels i Grängesberg. Det är klassisk socialdemokratisk mark. Där fanns de verkliga pionjärerna i Folkets hus-rörelsen, verksamma i en tid när bildning faktiskt stod högt i kurs i arbetarrörelsen. Där fanns de fackliga pionjärerna i Gruvettan.

Jag har hört kaffekopparna klirra i köken när dynamitsalvorna fick marken att skälva. Jag är född och uppvuxen på en av de många gatorna med gruvarbetartitlar – Skivbrytarevägen. Min skolväg gick förbi Bernhard Erikssons (partisekreterare i S i 24 år) pampiga villa varje skoldag.

Morfar Verner sprängde bort hörseln där nere, under jorden. Pappa Rolf körde lastbil åt gruvan. Min farbror Lars körde en borrmaskin "nere i backen". Mormors bror Erik, schackspelaren och dansören, hade blandat sprängmassan i dynamiten. Det var så det var, i Grängesberg.

Samhällets kvävande, patriarkala, jantelagspräglade brukskultur gjorde mig till liberal. Bland dem som bor kvar är det en mycket ovanlig ideologisk utveckling.

Din företrädare Mona Sahlin fick 48-57 procent av rösterna i riksdagsvalet 2010 i Grängesbergs tre valdistrikt – Björkås, Stallbacken och Öraberget. För dig föll siffrorna 4-7 procentenheter i valet senast, och din stab har säkert upplyst dig om till vilket parti dessa väljare gick i stället; om vilket parti som mer än fördubblade sitt väljarstöd, till 24-29 procent.

Tre fjärdedelar av väljarna i bostäderna du ser när du kliver ut ur statsrådsbilen utanför Cassels röstade antingen på dig eller på Jimmie Åkesson.

Det är enkelt att se att det är på orter som Grängesberg ditt viktigaste politiska slag står, Stefan Löfven, och för framtiden ser det tyvärr mörkt ut för din politiska rörelse.

Jag skulle mycket hellre se att det gick bra för dig än för Åkesson i Grängesberg i framtiden, men i det senaste skolvalet på det nu stängda högstadiet på Parkskolan fick SD 48 procent av ungdomarnas röster.

Grängesberg borde vara ditt politiska hjärtland. Socioekonomiskt och utbildningsmässigt tilltalar ju du och Jimmie Åkesson samma väljargrupper och att pendeln rört sig så långt i Åkessons riktning är oroande. Tänk att så många tror mer på hans berättelse om Sverige än på din.

På bruksorter härskar kollektivismen. Det är någon där uppe, företaget eller det offentliga, som tillhandahåller arbetstillfällena och kollektivet, manifesterat i partiet eller facket, som utverkar goda livsbetingelser i kamp mot en fiende, en motpart.

Dalarna har andra bygder, med diversifierat näringsliv och en levande småföretagarkultur, men de lever inte i din berättelse om Sverige, Stefan Löfven.

På bruksorter tippar det därför lätt över. När malmpriserna, bryttekniken och dollarkursen inte längre var fördelaktig för de där gruvlavarna du ser nedanför Cassels, så slutade också hissarna med gruvarbetare och uppfordringsverken för malmen att gå.

Grängesberg vilade på ett ben. När det gick av påverkades framtidstron. Och sedan är steget ganska kort till teorier om "etablissemanget" och känslan av att ha lämnats åt ett grymt öde när den febriga industrikonjunkturen blivit iskall och dragit vidare.

Jag inser att det vore naivt att hoppas att en liberal berättelse skulle komma att bli tongivande i Grängesberg, en berättelse om att alla kan själva, att alla har ett ansvar för sina liv och en syn på utbildning där föräldrarna, tvärt emot vad rektorn på Parkskolan sade till mig förrförra sommaren, inte nöjer sig med att eleverna får betyget Godkänt.

LÄS MER: Eleverna på min skola är värda att få ha drömmar

Tyvärr tror jag att den politiska striden i Grängesberg mot Jimmie Åkesson på kort sikt är din att utkämpa, Stefan Löfven. Han har en annan berättelse om kollektivet än du, en berättelse som lockar alldeles för många i Grängesberg i dag, och jag föredrar sannerligen din framför hans.

Jag vet inte när en statsminister var i Grängesberg senast.

Det ska bli intressant att höra dig tala i Cassels i morgon kväll.

Jag kommer nog att stå någonstans där, längs väggen, och jag tror att det kommer mycket folk.