Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Runnberg i Cassels: "Han kom som en svetsare en februariafton, utan slips runt halsen"

Äntligen stod partiledaren bakom predikobordet.

Visserligen får inga predikningar hållas i byggnaden enligt donationsbrevet, och en extensiv tolkning av det förbudet ska ha stoppat den förste företrädaren, Hjalmar Branting, men det viftade distriktsordföranden bort denna kväll:

"Ingen stoppar Stefan Löfven!".

Partiledaren, tillika statsminister, möttes av en elektrisk stämning och stående ovationer. Folk jublade på förhand. Till en början avbröts varenda mening av en applåd. Efter det kunde nog kvällen bara bli sämre, och det blev den också.

Det borde ju inte vara så svårt egentligen. Visserligen ramades Löfvens dalabesök in av flygbladsutdelande kommunister utanför och blängande nazister på plats inne i Cassels – men Löfven hade starkast möjliga hemmaplansfördel.

Hade Löfven bara haft någon uttrycksfull anekdot, något koncentrerat budskap, någon pregnant formulering, så hade kvällen i Cassels kunnat bli minnesvärd för vad som sades från scenen.

Tanken på vad en Olof Palme eller Göran Persson hade kunnat göra med motsvarande förutsättningar får mig att rysa. Men han är ju verkligen ingen talare, Stefan Löfven.

LÄS MER: Därför hoppas jag på ett lysande tal av dig. Löfven

Nu blev i stället symboliken det bärande intrycket. Till det kraftigt befolkningsminskande före detta gruvsamhället rullade den högsta politiska maktens stora BMW-flotta in och ut klev en man av folket?

Han kom som en svetsare en februariafton, utan slips runt halsen?

Det fungerade. Det finns en ny dynamik i föreställningen om etablissemang och folk – en av de största applåderna inkasseras när Löfven får det att framstå som en politisk innovation (det är det inte) att han i år inte kommer att tala i Almedalen, utan i stället turnera till småorter.

Det är en medveten strategi att dröja sig kvar i tre kvart och låta sig porträtteras med mobiltelefonkameror för en mycket lång kö kärnväljare som sprider bilderna i sociala medier.

Löfven vann makten genom att alarmistiskt påstå att "något gått sönder i Sverige " och han har sedan åtminstone en intressant DN-intervju i mitten på november gått in för att behålla den genom att deklarera att han minsann "lyssnar på folkets oro".

Tro inte att det är någon slump att S valt temat Trygghet i en ny tid som tema på partikongressen i april.

Löfven kommer undan med påståenden som att "pension är uppskjuten lön" fast han naturligtvis vet att det inte är så, och att "skattesänkningar gått till de rika", fast han av fördelningspolitiska skäl inte kommer att ta bort ett enda jobbskatteavdrag (det är nämligen hans väljare som tjänat procentuellt mest på dem).

För publiken i Cassels tycker att "han är en av oss".