Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Runnberg: Företräder Lindholm MP Dalarna när han gång på gång lanserar "alternativa fakta"?

Han lämnar in samma motion till riksdagen år efter år, Jan Lindholm (MP).

Den röstas alltid ned.

Än så länge tror en övertygande majoritet av riksdagsledamöterna mer på de riskbedömande och hälsovårdande myndigheterna än de "alternativa källor" som Lindholm återkommande åberopar.

Han brukar i texten komma tillbaka till att han gör det "för att uppmärksamma journalister, media och allmänhet på denna viktiga fråga".

Så låt mig som journalist ta Lindholm på orden och uppmärksamma vad han faktiskt sysslar med i riksdagen.

Den här motionen, och andra, handlar om modern teknik. "För mig är digitala signaler dagens DDT-fråga. Allt fler människor slås ut av korta, svaga och till synes harmlösa digitala signaler" deklarerade Lindholm i en riksdagsmotion redan 2004.

Och sedan har en mängd motioner lämnats in på samma tema.

Lindholm har vittnat i riksdagen om de då ungefär 100 personer han då hade varit i kontakt med, som fått kraftigt försämrad hälsa "när någon glömsk bekant kommer på besök utan att ha lagt ifrån sig mobilen uppe vid vägen eller när någon motionär springer förbi i skogen under samtal i mobilen".

Lindholm har också berättat om personer som "påverkas av så små elkällor som ett elektriskt armbandsur".

På onsdagen avfärdade riksdagen Lindholm igen. Han hade då för femte året i rad lämnat in en motion om åtgärder mot "vagabonderande strömmar", vilka "hotar mångas hälsa" (Motion 2015/16:1140).

Forskningsläget säger något helt annat. Den senaste sammanställningen från Strålsäkerhetsmyndigheten (2012:69 Magnetfält i bostäder ) konstaterar i sina slutsatser att i de studier som gjorts har "inga av de uppmätta magnetfälten varit ens i närheten av de nivåer som krävs för att medföra säkerställda hälsorisker".

Sådana klara besked stoppar aldrig Lindholm.

Lindholm har flera gånger skämt ut MP Dalarna, som när han bjöd in till ett riksdagsseminarium där en amerikansk professor föreläste. Professorn anser att ett 40-tal åkommor – däribland sömnsvårigheter, depression och dålig spermakvalitet – kan kopplas ihop med strålning från mobiltelefoner och mikrovågsugnar.

Lindholm har också bjudit in ledaren för Strålskyddsstiftelsen (jo, den heter så) till riksdagen, en sammanslutning som utsetts till "Årets förvillare" av organisationen Vetenskap och folkbildning.

Lindholm har återkommande ifrågasatt myndigheters slutsatser, lanserat "alternativa fakta" och anklagat forskare för att vara korrumperade. Det här med källkritik är, försiktigt uttryckt, inte Jan Lindholms bästa gren.

I september 2015 fick MP:s gruppledare i riksdagen; Jonas Eriksson, lov att ta upp skillnaden mellan trovärdiga fakta och konspirationsteorier i ett direkt samtal med Jan Lindholm, efter att Lindholm spritt material från en konspirationssajt till samtliga riksdagsledamöter.

Det finns många incidenter och ett tydligt återkommande förhållningssätt från Lindholm. Men vad gör MP Dalarna?

Hittills ingenting.

Gör MP Dalarna bedömningen att Lindholms återkommande motioner om påstådda hälsofaror och förhållningssätt till myndigheter och vetenskap är en fruktbar politisk strategi? Är det detta som i så fall förklarar tystnaden från MP Dalarna?

Länsordförande Kerstin Lundh (MP) är en närmast osynlig politiker men sitter i landstinget och har en yrkeskarriär som sjuksköterska. Hur ser hon i egenskap av ordförande på hur partiets riksdagsman håller på?

Sluter MP Dalarna upp bakom slutsatserna från Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd eller talar riksdagsledamoten Lindholm för hela partiet när han gång på gång motionerar i riksdagen om att bortse från vetenskapsläget och i stället ta till sig "alternativ forskning"?

Det är helt uppenbart att MP Dalarna inte förstår att hela partiets trovärdighet står på spel här.

KRÖNIKA: Chemtrails och mobilskadade foster - dalariksdagsman slösar resurser på rent hittepå

KRÖNIKA: Lindholm påstår att hjärntumörerna kommer att öka med 1000 procent på tio år

RADIODEBATT: WHO klassar cancerrisken från mobilstrålning som den man får av inlagd gurka