Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Runnberg: Falu kommun medarrangör när kommunist presenterade konspirationsteorier

Det är ett centralt politiskt projekt inom dagens antidemokratiska och totalitära sekter att påstå att det finns en åtskillnad mellan diktaturen och åsikterna.

Nazisters strategi är att begära att bli kallade nationalsocialister. De vet hur folkmorden färgar allmänhetens uppfattning av vägen chefsideologerna tillämpat till sitt idealsamhälle.

Länsordförande Peter Hultqvist (S) tog särskilt upp strategin i sitt 1 maj-tal. "Den som kallar sig nazist eller nationalsocialist idag kopplar ofrånkomligen sig till de fruktansvärda dåd som begicks på 30- och 40-talen".

Likadant är det förstås med extremistideologin till vänster.

De avsevärt större folk- och klassmord på människor som kommunismens vidriga chefsideologer tyckte var rätt på vägen till sitt idealsamhälle färgar naturligtvis allmänhetens uppfattning - följderna av kommunistiska ideal är väl kända.

Lars Ohly är väl den siste som något år försökte att sälja in föreställningen om att kommunismen egentligen är missförstådd, att Stalin, Pol Pot och Mao egentligen inte var kommunister, men även han ångrade sig och lade till att av respekt för de mördade i ideologins namn så kunde han inte fortsätta upprätthålla en sådan retorik.

Kommunism och nazism är läror vars praktik kortslutit möjligheten att i offentligheten att påstå att de egentligen står för något gott. Vi har facit. De är folkmordsideologier som överallt har lett till död, förtryck, förföljelser, fängslanden, enpartivälde och diktatur - raka motsatsen till lögnerna om "ett sant folkstyre".

När företrädarna för den ena totalitära ideologin - nazism - framträdde i Falun var därför den folkliga reaktionen stark förra helgen. Partier, folkrörelser, religiösa församlingar - alla visade enighet. Nazism har ingenting att hämta i Falun.

Har kommunism något att hämta i Falun?

Ja, det finns till och med folkrörelser som ger den en plattform.

Kommunisten Pål Steigan ledde Västeuropas största vänsterextrema rörelse för kommunistisk diktatur under efterkrigstiden - han var partiledare för den marxist-leninistiska sekten i Norge.

Som sådan träffade han Pol Pot, Enver Hoxha och Mao, några av världens värsta brottslingar genom tiderna.

Han har haft olika roller i norskt samhällsliv, bland annat som IT-pionjär, teaterman, debattör.

Han beskriver sig som kommunist och åker runt och håller föreläsningar om kapitalismens kris och världens förestående undergång med ett förhållningssätt till fakta som är för extremt till och med för Aftonbladet Kultur (och det säger sannerligen en hel del).

Men det intressanta med söndagseftermiddagens kommunistframträdande i Falun var inte föreläsningen. Jag var där och hörde den.

Den innehöll extremvänsterns och extremhögerns eländiga konspirationsteorier om USA – den store Satan – om medier som indoktrinerar och inte rapporterar, om hur världens mäktigaste i dag har som mål att ödelägga världen, att mänskliga liv bara har ett värde för USA om de kan användas för att ta ännu fler liv, att flyktingvågen är en del i en uträknad plan, att internationella banker och George Soros har infiltrerat ideella internationella organisationer för mänskliga rättigheter, att krigen i Mellanöstern beror på att Sovjets stabiliserande roll försvann och att USA och Israels imperialism då fick fritt spelrum.

Ja, av den här soppan hör man hur lika kommunisters, nazisters och IS föreställningar faktiskt är. Extremisternas världsbilder möts.

Föreläsningen handlade ingenting om Steigans förslag till lösning, världskommunism, men den är välkänd ändå.

Nej, det intressantaste med föreläsningen var nog istället FN-föreningens ordförande Helge Sonntags öppningsanförande.

Sonntag konstaterade att FN-föreningen genom åren bjudit in talare från höger till vänster och upplyste om att Steigan står till vänster.

– Han är kommunist, sade Sonntag och fick förtjusta fnissanden till svar av de cirka 50 åhörarna.

Låt mig tvivla på att någon nazist eller IS-sympatisör varit hos FN-föreningen för att framföra sådan kritik mot världsordningen som Steigan gjorde.

Steigans framträdande i Falun på söndagseftermiddagen visar skillnaden mellan hur högerextremism och vänsterextremism bemöts i offentligheten.

Klassiska folkrörelser söker skattemedel för anföranden av kommunister. Klassiska folkrörelser tillhandahåller lokaler.

Falu kommun är medarrangör.

Ni vet Falu kommun, som utmärker sig som demokratikommun?