Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

RUNNBERG: Därför ska vi börja Masjävlas i TV med dalapolitikerna

Det är nya tider nu. Det är alltid nya tider. "Förändra er eller dö", sade vår förre statsminister till dem som trodde att de redan hade en framgångsformel.

En ledarredaktion kan inte bara arbeta som förr, även om uppdraget och målsättningen inte förändrats.

Ledarredaktionen driver alltid opinion för ett liberalare Dalarna - och vi gör det alltid ur ett oberoende perspektiv, utan koppling till något politiskt parti.

Sättet att nå ut måste följa med i den tekniska förnyelsen som mediahusen genomgår och vi måste finnas i de kanaler där en växande del av dalfolket läser, lyssnar och ser på nyheter och debatt.

Dalarna har varit ett upproriskt landskap sedan åtminstone 1400-talet, men hur är man på bästa sätt liberalt upprorisk i det nya digitala landskapet?

Ledarredaktionen har behövt ett återkommande TV-program. Nu startar vi magasinet Masjävlas - där vi med allvar, humor, ironi och raljeri gör ett digitalt dalauppror mot sosseri, inkompetens och slöseri.

Ämnena kommer alltid att vara allvarliga. Berättarformen kommer att vara av det mer lustfyllda slaget. Kanske kan vi på det här sättet nå dalfolk som inte brukar läsa ledarsidor?

Hör gärna av dig med frågor och politiker som vi borde Masjävlas med! Jag och Gabriel Ehrling är lätta att komma i kontakt med på telefon, mejl, facebook och twitter.

Ett TV-program på några minuter läggs ut på dt.se/ledare varje vecka. Se det på bussen på väg till gymnasieskolan eller när du väntar på att barnens fotbollsträning ska vara slut.

Vi kommer att hinna med några avsnitt innan det blir ett sommaruppehåll.

Det första Masjävlas kommer att handla om regionfrågan. Var ska de framtida gärdesgårdarna gå mellan Sveriges län? Ska många av gärdesgårdarna rent av tas bort?

Vad händer med Dalarna om länsgränsen inte följer landskapets gränser? Har det gått finfint för Dalarna som en följd av att stat och landsting sedan 1630-talet varit organiserat i ett län med just dessa gränser?

Hur har det gått för landstinget hittills och hur skulle det bli med Dalarnas vård framöver? Har Dalarna fram tills nu hållit sig väl framme när det handlat om statliga satsningar på vägar, järnvägar och bredband?

Vore det bättre för länet om Dalarna helt avstod från att gå med i Svealandsregionen och i stället bevakade dalfolkets intressen som ett eget, fristående län?

Kommer man ens att få ha sockendräkt på midsommarafton i framtiden?

I det första avsnittet av Masjävlas lovar vi att förklara regionfrågan så lättfattligt att till och med C:s länsordförande Peter Helander och M:s landstingsoppositionsråd Ulf Berg förstår.