Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

RUNNBERG: 83 Mkr till ventilation i Faluns dåliga skolmiljö visar att lokaljournalistik fungerar

Annons

I mars 2014 började DT:s faluredaktion publicera en genomarbetad granskning av miljön i Faluns skolor.

Nyhetsredaktionen hade bland annat kommit över icke protokollförda luftflödesprotokoll men grunden i granskningen var en journalistisk sammanställning av material ur offentliga källor - bland annat protokoll från skyddsronder.

I 22 av 29 skolor var ventilationen undermålig. Kommunens egna analyser visade ett stort uppskjutet renoveringsbehov.

Nyhetsredaktionen intervjuade elever, lärare, skyddsombud och ställde sedan ansvariga tjänstemän och politiker till svars. Journalistiken tillgängliggjordes i sociala medier under en särskild hashtagg och i journalistiken ingick också en offentlig paneldebatt, som direktsändes på dt.se.

Granskningen var ett klassiskt journalistiskt arbete; den stod på de enskilda medborgarnas sida mot makten. Det var visst författaren George Orwell som myntade uttrycket "Nyheter är sådant som någon inte vill ska tryckas. Resten är reklam".

Ledarredaktionen följde upp granskningen med politisk kritik mot Faluns makthavare, i vilken vi förklarade att argumentet att det inte fanns pengar till bra ventilation i skolorna inte var giltigt i en kommun som de aktuella åren i stället valde att lägga 160 Mkr på ett annat byggprojekt - hoppbackarna.

Under detta journalistiska tryck var politikerna var självkritiska. Åtgärder skulle vidtas.

Inte all granskning resulterar i något särskilt. Men den här granskningen (i kombination med hårdare krav på skolmiljöer) gjorde det.

Häromdagen kom kvittot. Kommunen ska satsa 83 Mkr på skolventilation, varav mest, 30 Mkr, går till Lugnetgymnasiet, där en elev hade svimmat i ett klassrum med usel ventilation, ett fall som anmäldes till Arbetsmiljöverket.

Så visst spelar det roll att det finns journalister som granskar makten i lokalsamhället.

DT:s KRÖNIKÖR: Därför ska du tipsa och stödja din viktiga lokaltidning