Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rundtur i Grönlands historia

Det var ett 50-tal deltagare i varierande åldrar som i söndags slöt upp för att lyssna till Nirs Peter Nordins berättelse om hur den fattiga byn Grönland växte fram till Malungs centrum. Under vandringen berättade Peter fängslande om betydande karlar och byggnader från 1800-talets mitt fram till i dag.

Gruppen samlades utanför biblioteket i Malung och började sedan vandringen runt Grönland. Då gruppen stod vid mitten av Grönlandsparken berättade Peter hur parken på 1850-talet var ett trädfattigt område, ett tomt odlingslandskap med grå, låga hus och bondgårdar. På den här tiden var byn Grönland den fattigaste i Malung.

1961 bestämdes det att det skulle byggas väg från Öje som skulle gå genom Malung, rakt genom byn Grönland. Vägen bildade så småningom en korsning, dagens rödljuskorsning, där det då uppstod en handelsplats.

Under årens lopp växte det fram handelsbodar, imponerande trähus med oljefärg och gästgiverier. Åren gick och det byggdes järnväg och en järnvägsstation som efter 40 år ersattes av en ny. På 50-talet byggdes det då imponerande hotellet Skinnargården och under årtiondet försvann så småningom den sista bondgården från dagens centrum.

– Det är ofta så att man inte ser vad man egentligen skulle kunna se, säger Peter och fortsätter,

– Det är verkligen viktigt att känna stolthet över det våra förfäder gjort och det vi bör förvalta.

För dem som missade rundturen finns det en chans till nu på söndagen den 16, klockan 2 går Peter nämligen turen igen och berättar med entusiasm om den fattiga byn Grönland som på 100 år förvandlades till Malungs centrum.