Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rullstolsbunden nekades plats i FM Mattsson arena

Svårt MS-sjuke Håkan Persson har ishockey som ett av sina stora intressen. Men när han försökte få biljett till Moras match mot Sundsvall fick han inte komma in i FM Mattsson Arena.
– Alla handikapplatser var utsålda, säger Håkan.

Han berättar att han följt Mora IK ända sedan matcherna spelades på en rink där Åhlénsparkeringen ligger i dag.

– Man stod ju där med näsan över sargen och hängde med på matcherna.

Men sedan han drabbades av den kroniska sjukdomen multipel skleros (MS) för tiotalet år sedan har besöken i arenan blivit allt färre. Han behöver färdtjänst, ledsagare och noggrann planering. Att flytta från rullstolen till en "vanlig" sits går inte.

– Man säger att vissa är rullstolsburna och andra rullstolsbundna. Jag är helt bunden till stolen och såg den senaste matchen för två år sedan. Nu ville min son bjuda mig, men han kunde inte få tag på biljetter, trots att han var ute i god tid. Det kändes konstigt att få besked att det inte fanns biljetter när inte ens hälften av biljetterna sålts. Det kom bara 2 200 åskådare för att se matchen och arenan tar mer än det dubbla.

Håkans son, Jonas Spiris, arbetar på Irland och försöker hälsa på hemma i Orsa så ofta han kan.

Han delar faderns ishockeyintresse.

– Jag vet ju hur pappa lever upp av att se hockey och ringde fyra-fem dagar innan, men fick besked att det var utsålt. Jag tycker det är för jäkligt och väldigt tafatt. Det känns inte som en professionell ishockeyklubb, säger Jonas Spiris.

I FM Mattsson Arena finns sex rullstolsplatser, vilket är extremt få i förhållanden till det totala antalet publikplatser, som är 4 500. Tegera Arena i Leksand, som tar in 7 650 personer, har som jämförelse 30 rullstolsplatser, Lindab Arena i Ängelholm tar 5 150 åskådare och har 23 rullstolsplatser.

Mats Bysell är biljettansvarig hos Mora IK. Han är medveten om bristen på handikapplatser.

– Vi har alltid haft för få. Men nu håller vi på att få till sex nya handikapplatser. Förhoppningen är att det ska vara klart till 6 december.