Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Roza vill att regeringen agerar för fred i Turkiet

Dalariksdagsledamoten Roza Güclü Hedin (S) vill att regeringen ska agera för att få ett stopp på våldet i de kurdiska områdena i Turkiet.
– Situationen är ohållbar och kan leda till enorma problem i Europa om inget görs, säger Roza Güclü Hedin.

Roza Güclü Hedin är orolig för situationen i Turkiet. Detta sedan turkiska staten i fjol lämnade förhandlingarna med gerillarörelsen PKK. Samtidigt infördes utegångsförbud och en militär offensiv inleddes mot kurdiska gerillan i sydöstra delen av landet, samt i Irak och Syren. Hittills har den senaste offensiven skördat 162 civila liv i Turkiet, varav 32 barn. Enligt Amnesty International riskerar 200 000 civila att hamna i korselden.

Roza Güclü Hedin har både en kurdisk och turkisk bakgrund.

– Mina släktingar berättar att situationen är ohållbar. Rapporter om att civila beskjuts när de transporterar sina döda släktingar under vit flagg, utegångsförbud och allmänt krigstillståndsliknande förhållanden och inbördeskrig i sydöstra Turkiet. Denna utveckling oroar oerhört. Gemene man i Turkiet, oavsett om du är turk eller kurd, vill ha fred, säger hon.

Roza Güclü Hedin vill att partikamraten och utrikesminister Margot Wallström och regeringen tar tydligare ställning i frågan.

– Jag vill inte säga att regeringen varit defensiv i frågan, men jag vill att regeringen tydligare visar var Sverige står. Rådande situation är potentiellt farlig och kan direkt påverka hela Europa. Inte minst nu när Turkiet ska vara ett slags "gränsvakt" mot EU. Turkiet är en viktig part och relationen mellan Turkiet och EU har på sistone förstärkts utifrån den rådande flyktingsituationen. Nu trappas konflikten i stället upp för var dag som går, säger hon.

Roza Güclü Hedin vill att regeringen förmår EU att sätta press på Turkiet.

– Jag vill att EU verkar för att påverka Turkiet att återgå till förhandlingsbordet - så att konflikten i stället kan lösas utan våld som nu drabbar en stor del av civilbefolkningen. Vad EU säger påverkar skeendet eftersom Turkiet vill bli medlem i EU, säger hon.

I helgen besökte Roza Turkiet, som representant för Socialdemokraterna vid systerpartiet HDP:s kongress.

– Mina släktingar är just nu väldigt oroliga för var detta ska sluta. Min mormor som bor i Ankara, långt från konfliktområdet, är jätteorolig och ville inte att jag ens skulle åka dit. I sydöstra Turkiet får folk inte gå ut. Jag har en farbror i Diyarbakir som beskriver situationen som oerhört ansträngd. Mediauppgifter säger att maten börjar ta slut och att folk söker skydd i källare, säger hon.

Roza Güclü Hedin hoppas på svar från utrikesministern inom två veckor.

– Jag hoppas på ett svar som visar att regeringen har denna fråga högt upp på sin agendan. Konflikten måste få ett slut. Det är det som folket i Turkiet vill, säger Roza Güclü Hedin.