Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rovdjur tog 1000 kalvar för sameby

/

Just nu pågår renskiljningen vid samebyns slakteri norr om Foskros och det är dystra miner hos samebyns medlemmar.
– Vi har förlorat över 1000 kalvar till rovdjuren under sommaren säger Benny och Jörgen Jonsson.
Samma morgon har två döda renar återfunnits och under det senaste dygnet visar det sig att minst fyra av renkalvarna rivits svårt av varg.

Annons

Samebyn genomför nu den stora renskiljningen då renar sorteras för avel respektive slakt samt för att skilja ut de som hör till andra samebyar.

– Normalt skulle vi haft närmare 1800 kalvar. Men nu ser det ut att stanna på samma låga nivå som ifjol med omkring 1000 kalvar, summerar Jörgen Jonsson, som är ordförande i Idre nya sameby.

Utöver 1000 kalvar som är borta så saknas också ett stort antal vuxna djur, men hur många är omöjligt att avgöra innan renräkningen i vinter.

– Det är en alldeles för stor förlust för att verksamheten ska må bra och vi får mindre renar att slakta. Det påverkar i sin tur slakteriets lönsamhet och arbetstillfällena, fortsätter Jörgen bekymrat.

– Redan nu är det brist på våra produkter och vi kan inte leverera det som efterfrågas, påpekar Peter Andersson bekymrad.

Samma morgon hade Andreas Jonsson funnit två vargdödade vargar ute i skogen.

– Vi vet att vi har en varg som är inne i området. Att finna de dödade renarna är inte lätt utan det handlar mer om tur om vi ska kunna finna dem, säger Andreas.

För samebyn skapar vargens närvaro stora problem. Dels med de renar som den dödar, men också för att den splittrar hjorden och kalvarna kommer bort från sina mammor, vajorna.

– I södra Norge följde omkring 90 procent av kalvarna vajorna när det var dags för renskiljning. Där fanns det bara örn som tog en del. Här har vi nu bara 51 procent kvar, säger Benny Jonsson.

Ute i de stora hagarna väntar de ihopsamlade renarna på den förestående renskiljningen.

– Vi har sett en ren som är illa tilltygad av en varg, berättar Benny.

När tidningen följer med ut i hagen upptäcks snabbt ytterligare tre svårt sargade renar. Renar som skadats det senaste dygnet av varg.

– Den här renen hade inte klarat sig länge till, så den måste vi slakta omgående, konstaterar Peter Andersson och fångar in en svårt skadad ren som bär hans märke.

För samebyn är årets renskiljning en tung uppgift när nära hälften av de djur som normalt skulle ha gått till slakt nu saknas.

– Vi har haft länsstyrelsens representanter på plats för att kontrollräkna, då de inte tror på våra stora förluster, säger Benny Jonsson.

Annons