Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rövardotter intar scenen

Några timmar i veckan är aulans scen på S:t Mikaelsskolan förvandlad till Mattisborgen.

Annons

Det är 30-talet ungdomar från skolans olika estetprogram som tränar inför en teateruppsättning av Ronja Rövardotter. Ännu så länge är dekoren sparsam. Men om några månader kommer den att svälla vid föreställningsdags.

– Pjäsen ges i februari för elever på lågstadiet. Redan nu går vi ut till skolorna i Mora och erbjuder klasser att boka upp sig till föreställningarna, säger Sven Sundin, teaterlärare på gymnasiet.

Under ämnet estetisk kommunikation samverkar eleverna från inriktningarna i bild, teater, dans och musik i årskurs ett till uppsättningen. Dessutom hjälper några elever från elprogrammet till med ljuseffekterna.

Enligt Sven Sundin har de olika programmen förberett sig separat under hösten och nu under oktober har gemensamma scener börjat samtränas.

Eleverna på bildprogrammet arbetar med dekor och bland annat dockor i skepnader av vildvittror, som dansarna ska agera tillsammans med.

Musikerna skapar stämning med hjälp av sina röster och stavars rytmiska klamp med endast en gitarr och ett piano, som ackompanjerande instrument.

Skådespelarna i ettan får sällskap på scen av teateresteter från årskurs två som spelar de tunga talrollerna.

Publikplatserna i aulan begränsas och bäddas in till ett hundratal för att uppnå en intim prägel mellan scen och salong.

För att komma in i riktig stämning fick eleverna i början av terminen se Tage Danielssons film om Ronja Rövardotter, som bygger på författaren Astrid Lindgrens sagoroman från 1981.

– Förutom att stycket spelas flera gånger för lågstadieelever blir det även en öppen föreställning för allmänheten. Dessutom presenteras en del av stycket i samband med att gymnasiet har Öppet Hus den 10 november.

Musikalen handlar om den unga Ronja, som växer upp i Mattisborgen där hennes far Mattis är hövding. Natten när hon födds klyvs borgen i två delar av ett blixtnedslag.

Mattis faderskärlek blommar upp och det smärtar honom när hans dotter en dag ber om att få gå utom borgens trygga famn. Lovis, Ronjas mor, är dock mindre orolig och efter att Mattis noggrant räknat upp vad Ronja bör akta sig för, får Ronja fri lejd att lära känna skogens skönhet och väsen.

Innehållet belyser unga människors revolt mot orättvisor i världen och vuxnas trångsynthet.