Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rostiga bottennapp gladde konstnärerna

/
  • Manjari Meng (t.h) och hennes konstnärsvän tar pulsen på den uppfiskade skroten - vad kan det bli för spännande konst av detta, måntro?
  • Vad månde bliva av dessa glasögon från sjöbotten - när de nu ska tas om hand av konstnärer och metallsmeder på Leksands folkhögskola?
  • Leksandstjejen Lisa Koskitalo kommer lastad med en skrotig skylt från Österdalälvens botten.
  • Vi syns snart! Ska bara hämta upp lite skrot först för konstens skull, hälsar den här pigga mörten från Leksands dykarklubb.

Strömmen var stark när dykarna gled ned mot botten.
Men upp kom de igen - med rostiga fynd till ivrigt väntande konstnärer och metallsmeder från hela världen.
– Å vad äckligt, kundvagnen är full av larver, utbrast konstnärinnan Manjari Meng.

Annons

Hela vägen från Kina har hon rest för att delta i det internationella smyckes- och metallsmedsseminariet som pågår just nu på Leksands folkhögskola. Att förvandla skrot till konst är veckans kreativa utmaning. Tillsammans med 20-talet seminariekamrater - alla etablerade konstnärer och smeder - höll Manjari Meng sig på stranden vid Leksandsbrons fäste när stans lokala dykarklubb dök ned under ytan på måndagen.

– Det är riktigt strömt i dag efter allt regnande så det blir tungt att släpa upp större föremål, förklarade Pelle Mäcs och försvann mot djupet.

Någon halvtimme senare hade Pelle och hans dykarkompisar lyckats fiska upp allt från skor till gamla billampor, en larvig kundvagn och till och med ett par glasögon med hela glas.

Vad ser du för konst i all denna skrot?

– Å massor, av den där gamla cykelns stänkskärmar kan man exempelvis göra vackra klädhängare, tipsar finländaren Matti Mattsson, som titulerar sig själv som "Recycling Artist". Tillsammans med silversmeden Torbjörn Testad från Insjön utgör de seminarieveckans konstnärliga ledare:

– Vi har en jätterolig vecka framför oss där alla kommer inspirera varandra i sitt skapande, säger Torbjörn Testad.

Är du nyfiken på vad som blir av bottennappen? Välkomna till folkhögskolan på fredag då skrotkonsten visas upp i en utställning för allmänheten.