Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rosén vill ha skid-VM snart igen

För sex år sedan skrev Mikael Rosén (M) på VM-kontraktet för Falu kommuns räkning.
Nu har ett år gått sedan skid-VM.
– VM blev en succé i alla avseenden, men det är alldeles för tidigt att mäta effekterna av det, säger han.

Vi går tillbaka sex år i tiden.

Det är torsdagen den 3 juni 2010 i turkiska Antalya, och Falun har just tilldelats skid-VM 2015 i hård kamp med finska Lahtis.

Faluorganisationens medlemmar jublar stort över segern.

LÄS MER: HOPPBACKARNA STÅR OANVÄNDA SEDAN VM

Vid ett bord sitter dåvarande kommunalrådet Mikael Rosén (M) tillsammans med Mats Årjes, skidförbundets ordförande, och Gian-Franco Kasper, president i FIS, och skriver under VM-kontraktet.

– Det var naturligtvis en speciell dag. Tankarna på att genomföra ett bra VM fanns där och då, men jag tycker faktiskt att själva VM blev än bättre än vad vi hoppades på då. Det blev en succé i alla avseenden, säger Mikael Rosén.

Under åren fram emot VM var det många som duckade för kostnaderna som Falu kommun skulle dra på sig, för att få en anläggning i topptrim inför mästerskapet.

Men Mikael Rosén tillhörde dem som redan i Turkiet pratade om att Falu kommuns investeringskostnader skulle landa på över 200 miljoner kronor.

LÄS MER: VM SKULLE GE ÖKAD INFLYTTNING, MEN BOSTÄDER SAKNAS

– Det fanns en tidigt gjord kalkyl på att investeringarna i hoppbackarna skulle kosta 125 miljoner kronor. Jag räknade upp den kalkylen, och la till en uppskattning på allt annat som måste göras på Lugnet. Totalen landade på en bit över 200 miljoner kronor, och det var en summa som jag kommunicerade ut.

– Jag konstaterar att jag låg rätt nära i min uppskattning. De rödgröna sa att 80 miljoner kronor skulle räcka, men den summan saknade verklighetsbakgrund. Det var bara ett politiskt spel från Jonny Gahnshags sida, säger Mikael Rosén.

Hade det gått att göra ett billigare VM?

– Vi var påt tidigt stadium klara vad vi ville/måste göra med backarna. Men investeringarna som gjordes på Lugnet har inte bara med VM att göra. Vi har sett till att modernisera Lugnetarenan och göra nödvändiga upprustningar gällande VA, fiberteknik, fjärrvärme, belysning, toaletter, publikstråk med mera. Det hade vi behövt göra i alla fall.

Kan du peka på något konkret som skid-VM betytt för Falun?

– Det har gett oss en fantastisk marknadsföring, stolta Falubor, en anläggning i absolut världsklass och ett starkare varumärke. Det är uppenbart så att intresset för Falun blivit större de senaste åren tack vare VM.

– Men att mäta effekterna av VM i övrigt är alldeles för tidigt att göra. Det är ju bara ett år som har hunnit gå. Men marknadsföringen av Falun som VM gav kommer att betyda mycket, det är jag övertygad om. Vi kommer att få hit fler stora evenemang. VM visade att Falun och Faluborna klarar av att göra proffsiga evenemang.

Under vår intervju medger oppositionsrådet att det sticker lite i hans hjärta att hoppbackarna står helt oanvända den här säsongen.

LÄS MER: Så mycket blev den totala VM-notan för kommunen

– Jag hade givetvis hoppats på en helt annan utveckling. Men för att få fart på verksamheten i backarna måste en överenskommelse göras mellan skidförbundet och kommunen. De ekonomiska och organisatoriska frågorna kring framtidens backhoppning i Falun måste lösas. Det måste den rödgröna majoriteten lösa, säger Mikael Rosén.

Men är det inte viktigt att få till en bred lösning?

– De rödgröna sitter vid ratten, men bilen rör sig inte, om man säger så. Jag ställer gärna upp både som kartläsare och rådgivare, men grundförutsättningen är ju att någon kör...

Står du fast vid att Falun ska ha skid-VM snart igen?

– Ja, absolut. Ju förr desto bättre, för då slipper vi göra en uppgradering av anläggningen igen. 2025 eller 2027 borde ligga inom räckhåll.

LÄS MER: MINNS DU HÖJDPUNKTERNA från VM?