Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ROSANNA ENDRE, GREENPEACE: Nej, Frankrike ska tyvärr inte alls införa något plastförbud. Men de borde!

Tänk att käka snabbmat i Paris på riktiga tallrikar, med riktiga bestick och slippa fylla soptunnorna med plastgafflar. Vilken dröm! Många har de senaste dagarna jublat över rapporter om att Frankrike ska förbjuda engångsmuggar, -tallrikar och -bestick gjorda av plast.

Tyvärr finns inget sådant förbud. Någonstans längs vägen har det skett en översättningsmiss.

MILJÖFARLIGT: Så bidrar din kroppscrub till 40 ton mikroplast i Östersjön

Den nya franska lagen ställer däremot krav på vilken typ av plast som får användas i engångsartiklar. Från år 2020 måste hälften av plasten i plastgaffeln vara gjord av råvaror som majs eller potatis, medan den andra halvan fortfarande kan göras av olja. Plasten ska vara ”nedbrytbar”, men det betyder inte att det går att slänga i naturen hur som helst. Den måste fortfarande tas om hand på rätt sätt. De kemikalier som tillsätts för att göra plasten nedbrytbar har effekter som ännu är okända och de bör därför inte läggas i en kompost. Det är högst oklart om den franska regeringen tänker införa bättre plaståtervinning. Därför blir det kanske inte mindre plast som hamnar i naturen, utan bara en annan sort.

Det är synd att det inte är något riktigt förbud, för plast orsakar en enorm förödelse.

Det är synd att det inte är något riktigt förbud, för plast orsakar en enorm förödelse.

Runt tio miljoner ton plast hamnar i havet varje år. Många djur dör när de äter eller trasslar in sig i plasten. Plast bryts ner till små partiklar som äts av plankton, vilket gör att de finns kvar i näringskedjan och skadar de djur som får i sig dem. Plastpartiklarna kan binda giftiga ämnen som kan vara cancerframkallande. Det plastskräp du slänger i soporna kan komma tillbaka som en obehaglig överraskning när du äter mat från havet.

Plasten når alla platser på vår planet. I somras hittade Greenpeace stora mängder plastavfall på en avlägsen strand på Svalbard i Arktis.

ÅSA WESTERLUND (S): Därför borde vi förbjuda mikroplast i sminkprodukterna

EMMA ENEBOG: Minska din klimatångest med en rejäl garderobsrensning

Vi på Greenpeace skulle vilja se riktiga åtgärder från politiker i Sverige, Frankrike och runt om i världen. Att många länder nu höjer avgifterna på plastpåsar, eller förbjuder dem, är ett första steg. Men det behövs fler åtgärder, till exempel förbud mot mikroplaster i kosmetika och hygienartiklar (javisst, det finns ofta små små plastkorn i tandkräm eller smink!). Vi behöver också förbättra återvinningen av den plast som redan används i samhället. Att uppmuntra till användandet av en plast som påstås vara nedbrytbar, men som i själva verket inte är det, är inte nog.

Att uppmuntra till användandet av en plast som påstås vara nedbrytbar, men som i själva verket inte är det, är inte nog.

Entusiasmen över rapporterna från Frankrike visar att allmänheten är redo för att förbjuda engångsplast på riktigt. Så vad väntar ni på, politiker?

Rosanna Endre, ansvarig för miljögiftsfrågor på Greenpeace i Sverige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel