Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ronja - en blivande boxningssaga

/

Annons

Hon bor mitt ute i skogen, i lilla Spjutsbo utanför Smedjebacken, där hon och systrarna My och Love, som - surprise, surprise! - också boxas, har en träningsring ute i det marinkårsläger som är lätt förklädd till trädgård. Även om snön faller och minusgraderna viner tränar hon där; det gäller bara att skrapa ytan ren från is först.

Förra helgen vann hon finalen mot engelskan Natacha Jonas i EU-mästerskapet i Lille i Frankrike. Inför den sista ronden låg Ronja Holgersson under med 2-3, men metodiskt matade hon slag och försvarade sig fram till en vändning som betydde 5-4 och som blev hennes första stora turneringsseger.

- Jag fick ett skitballt bälte. Lite bling-bling, sa hon efteråt.

Följer man proffsboxningscirkusen är det bling-bling man först tänker på. Bling-bling och neon. Uppgjorda matcher. Don King i bisarr frisyr. Någon hjältestory, men oftast tragiska förlorarhistorier. Pengarna styr. Och stinker. Men galorna hålls på fantastiska arenor, som MGM Grand i Las Vegas, och lockar dem med feta plånböcker som är nyfikna på kombinationen kabaré och idrott.

Amatörboxningen är en annan sak. Den lever i skymundan, med huvudskydd och allt, och man hör knappt talas om den längre.

Själv skrev jag första gången om Ronja Holgersson för flera år sedan.

Redan då var hon fast beslutsam, orädd och otroligt hängiven en sport som hon är ganska ensam om att utöva.

Hon skulle bli bäst.

Segern i EU-mästerskapet, där startfältet höll nästan samma klass som i ett EM, men utan Ryssland och Ukraina, var ett bevis för att hon har kapaciteten.

Ännu har hon långt kvar till den absoluta toppen, eftersom Europatoppen inte är USA-toppen; det skulle vara som att jämföra MGM Grand med Statt i Eslöv, om man ska vara lite elak.

Men OS 2012 är målet, för Ronja Holgersson räknar med att damboxning då finns med på det olympiska programmet, och efter det kan hon, även om planen på svenskt vis är att skynda långsamt, mycket väl tänka sig en proffskarriär.

Då skulle hon vara runt 25 år.

Åsa Sandell - kulturredaktören som blev stjärna sen hon mot Laila Ali, dotter till Muhammad Ali, och flyttade till New York - är 40 år.

Tiden talar för att Ronja Holgersson kan bli ett svenskt affischnamn bredvid, säg, Anna Laurell.

Det är en svindlande tanke.

Men jag vill veta varför hon boxas.

Därför ringer jag henne. Hon pratar bestämt och eftertänksamt, men skrattar ofta och verkar ha en sorts distans till vad hon gör som vem som helst skulle behöva.

Sen skickar hon iväg roliga och tänkvärda citat också:

"Åsa Sandell har fått bra matcher, men inte gjort bra matcher. Henne vill jag inte jämföras med."

"Klart att det kan göra ont att boxas. Men det är tjusningen. Adrenalinet pumpar, du vet."

"Boxning är teknik mer än att 'kötta'".

Men - varför boxas?

- Sporten är fascinerande. Man går upp i ringen, en mot en. Där är man ensam, där är det upp till en själv att klara sig. Jag tror att man växer som människa av det.

På banan:

Anna Hansson. Det räckte med att Hans Jax ritade en briljant karikatyr på henne, sen fick IFK Mora-åkaren sitt definitiva genombrott.

Falu FK. Ännu saknas ett etablerat nyförvärv, men division 1-klubbens värvningsstrategi är smart. Hemvävd, som det heter.

Maria Hjorth. Den lysande avslutningen på säsongen 2007 gav Falun-Borlängespelaren och LPGA-proffset gör att hon tillsammans med Sophie Gustafson spelar par-VM i januari.

Bänkad:

Falu BS. Efter en stark elitserieinledning har klubben nu tre raka förluster bakom sig och läget mörknar.

-----------

Eftersnack:

En dröm är att någon gång få se Superbowl live .

Apropå MGM Grand: där har jag i jakt på en toalett gått vilse och varit nära att gråta i ren desperation innan en väldig säkerhetsvakt visade mig rätt - in på damernas. Därifrån höll jag samma fart som Tyson Gay.

. och hade man haft biljetter till Phoenix i februari hade man fått se Tom Petty & The Heartbreakers i pausen.

Lukasz Jankowski blev sista nyförvärvet till Masarna, men - kommer laget över huvud taget till start nästa år?

Till sist: Girls in their summer clothes, Badlands, Jungleland, Born to run och Dancing in the dark - euforinummer på Globen i måndags. Bruce Springsteen och E Street Band, så klart.

-----------

Ringside

Hej Bergman!

Jag kollade på hockey häromkvällen och vid en spelarintervju, minns inte vem som intervjuades, så kom jag att tänka på en sak: vem kom på att stoppa in ett s i läspa?

Jonatan

Svar: Haha, bra fråga!

Annons