Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ronia knockade alla med utsökt artisteri

Nästan aldrig har väl ett startfält varit så starkt och jämt som i årets Talangjakt. Ändå kändes Moratjejen Ronia Hedlunds seger odiskutabel. Hon fullkomligen dresserade alla att bli berörda med sin magiska röst och utstrålning. Ronia tolkade Motley Crues Home Sweet Home till ett eget originellt framförande.

Redan innan juryn fattat sitt beslut kom den slovakiska skolgruppen, som i dagarna gästar Mora, fram till tidningen och var hänförda.

Skolchefen Alena Micicova betecknade inte bara Ronia som enastående talang utöver det vanliga.

– Hela arrangemanget är proffessionellt med så många duktiga talanger. Vi har mycket att jobba på i Slovakien, var innebörden i Alena Micicovaa positiva ord.

Ronia vann inte bara 5 000 kronor från Mora Lions. Hon får även spela in en cd. Det är ett studieförbund som till förstapristagaren erbjuder en åtta timmar lång studioinspelning på Rosa Huset.

Något som gjorde Ronia överlycklig.

– Jag är väldigt tacksam och överraskad över att jag vann. Studioinspelning låter underbart. Jag har skrivit många egna bitar som ska bli kul att testa.

Enligt mamma Pamela Hedlund har hon känt till att varit duktig på att sjunga. men det har aldrig lossnat förrän hon gav dottern Ronia en gitarr i julklapp.

Hon har sedan dess lärt sig att spela gitarr på egen hand.

I samband med skolavslutningen i Mora kyrka i våras övertalades Ronia att gå fram och sjunga vilket blev succé.

– Sedan anmälde jag Ronia i smyg till Talangjatkten, berättar Pamela efter lördagskvällens vinst till tidningen.

Ronia blev först lite arg när hon fick reda på starten i Talangjakten.

– Men egentligen är jag glad att mamma varit envis.

Pamela avslöjar också att när Ronia bestämde sig för att välja vinnarlåten Home Sweet Home, så tog hon fram den på Youtube och sedan inom fem minuter hade Ronia lärt in den på sin gitarr.

Ronias mormor i Malung, Solveig Johansson, berättar att Ronia satt hemma hos henne vid pianot redan som tvååring och klinkade iklädd glasögon utan glas och sjöng. Ronia har även spelat piano under sin uppväxt.

– Nu är jag 15 och studerar på Morkarlbyhöjden. Jag vill väldigt gärna satsa på media och musik på gymnasiet.

Som ett bevis på tävlingens höga klass utnämnde juryn andrapristagaren, som får 2 000 kronor, Linnea Hed till Moras motsvarighet på Adéle. Våmhustjejen Linnea framförde ett Adele- potpurri med Set fire to the rain och Rolling in the deep.

Även Chris Konji 17 år från Mora fick ljuva lovord från juryn för sitt framförande av Drugs don´t work till eget gitarrackompanjemang.

I övrigt var det toppnummer överlag. Slovakiska skolchefen Aléna Micicova hade även Hannah Caverlys framförande Billionaire som favorit.

– Hon är född underhållare.

Bakom scenen och kring arrangemanget fanns en stor stab med Pia Fältgård, Lina Karlsson, Magnus Drotz och Rosa Husets ungdomar. Fem fotografer Mikael Jäderlund, Alfonso Ågren, Lars Hansson, Eva Källberg och Andreas Andersson filmade samt bakom scenen fanns även coacher som stödde de unga artisterna.

– Men den här gången var alla så duktiga att det räckte med att vara till hands, säger Tord Bengtsson som skötte den sysslan tillsammans med Anna Kallin.

Nämnas kan även att de tre första pristagarna kommer uppträda från scen vid skyltsöndagen den 2 december. Husbandet under lördagskvällen bestod av Per Cedervall, Joakim Wiklund, Perra Ernlund och Anders Forsström.

Nämnas kan även att Katarina Zackrisson som vanligt gjorde en storstild insats som konferencier.