Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ronda från Rättvik tillbaka från Dandanatfestivalen i Betlehem

Folkpopbandet Ronda från Rättvik har just kommit hem från en omtumlande resa till Israel och Palestina. Det blev en resa med skratt, gråt och vänner för livet.

Hela bandet blev förkylda under resan, men det var knappast det som blir det bestående intrycket. Intrycken och känslorna kommer att finnas kvar i kroppen mycket längre än något virus.

Ronda åkte till Palestina och Israel för att bland annat spela på en festival i Betlehem och för att knyta kontakter.

– Vi visste inget om studieresan från början tills studieförbundet Bilda hörde av sig och berättade att man kunde söka. Vi läste på och tyckte det lät jätteroligt. Någon vecka efter så ringde Bilda och sa "grattis". Vi hade blivit antagna och skulle åka, säger Simon Vågbratt från Ronda.

– Det är ett ganska farligt land så vi behövde förbereda oss. Vi läste böcker, såg filmer och så. Det är bra om man är påläst om konflikten, det är en komplex historia. Så man inte gör bort sig där nere. Sedan var det ju en kulturresa vi skulle på och då är det såklart bra att ha information för att få ut mer av resan. Vi kände oss pålästa, men insåg att det fanns så mycket mer. Vi förstår inte allt nu heller.

Vad hade ni för bild av hur det skulle vara?

– Jag hade bilden att man skulle märka av konflikten mer. Den var där, men jag trodde att den skulle vara mer "fysisk", att man skulle se mer. Men vi reste under kontrollerad former.

Trots det gjorde sig konflikten sig påmind hela tiden, men det var inte så mycket uppståndelse. Bandet reste runt och var i Betlehem, Jeriko och Jerusalem.

– Bland annat var vi på Swedish christian study center. Där träffade vi en judisk man och muslimsk kvinna som skulle berätta om sina förluster i kriget. Det var en otrolig stämning och fängslande berättelser. Man inser hur bra man har det. De engagerade sig båda i en organisation som jobbar för fred mellan Israel och Palestina. Det är folk från alla sidor med i gruppen. Sedan var vi på guidning med en palestinsk tjej som berättade om hur deras hus ibland rivs utan förvarning, det var också ett möte som var svårt att släppa.

När det gäller musiken fick de också med sig många upplevelser. De har knutit kontakter, fått vänner, gråtit och skrattat.

– Det var helt otroligt, det var en av de bästa resorna jag gjort – och hela bandet instämmer. Vi spelade på festivalen och några fler utspridda gig. Banden från Sverige blev parade med palestinska band. Vi spelade låtar tillsammans som vi uppträdde med sista dagen i Betlehem. Vi var tretton personer på scenen och bara njöt. Sedan åkte vi till Jerusalem och vissa av de palestinska banden kunde inte ta sig över gränsen.

De palestinska banden spelade allt från folkmusik till rock, pop och rap.

– Vi blev matchade med band som spelade någon sorts indierock. Vi klaffade verkligen och ska fortsätta hålla kontakten. De heter Ghazall och består av sex personer.

Ronda hade med sig sitt alldeles färska debutalbum From Scribbles, som släpptes för några veckor sedan.

– Den är produkten av att vi har spelat tillsammans i tre år. Låtarna är skrivna under ungefär två år och sedan spelade vi in skivan.

Titeln From Scribbles anspelar på den processen.

– Det är klotter som kommit under tiden vi har spelat tillsammans.

Till hösten planerar bandet att lämna Dalarna.

– Vi planerar en flytt till Uppsala, för att samla bandet och koncentrera oss. Vi vill kunna bo tillsammans och också nå en större publik.