Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Roliga och mysiga"

Bland skolelever finns ett stort intresse för jordbruk och djur. Påtagliga bevis för detta gavs under fredagen då 400 elever i Folkets Husparken i Borlänge fick bekanta sig med såväl djur som lant- och skogbruk.

I Borlänge bjöd Lantbrukarnas riksförbund, LRF Dalarna för andra gången in efter konceptet Jorden och skogen i stan. Förra gången var ifjol med aktivteter i Mellstaparken. Nu betydligt mer centralt, nästan mitt i Borlänge.

Över 400 elever hade anmält sig och tog tillsammans med sina lärare chansen att få träffa djur och komma i kontakt med lant- och skogsbruk. Med fokus på bland annat spannmål, mjölk, honung, kött och potatis hade stationer i Folkets Husparken bemannats med folk från 18 olika föreningar knutna till de gröna näringarna.

– Intresset är väldigt stort och eleverna verkar ha utbyte av den här dagen. De får träffa djur och folk som arbetar inom jordbruket och kan fråga om allt de funderat på, påpekade Nina Nurmesniemi, kommunikatör på LRF Dalarna- Gävleborg.

Nina trodde på stor uppslutning även i dag, lördag, då det är Allmänhetens dag i Folkets Husparken. Detta mellan klockan 10 och 15. Under Allmänhetens dag finns även uppvisning i Timbersport med på programmet och det blir matmarknad.

Lars Karlsson och Birgitta Backlund är bönder verksmamma i Borlänge och aktiva inom Torsång- Stora Tuna LRF. På fredagen berättade de för elevgrupper om sädesslag och mjölkproduktion.

En av grupperna var elever från årskurs 4 i Gylle skola. Informationen tog de del av tillsammans med sin klassföreståndare Helena Frosthammar.

– Dom är mycket intresserade. Vi kan fortsätta jobba med det i skoaln och det är jättebra, ansåg Helena Frosthammar.

Alexander Sköld går i årskurs 4 i Tunets skola. På fredagen bekantade sig Alexander och hans kamrater med bland andra Per Herrmann och hans får.

– Roliga och mysiga, tyckte Alexander om fåren som till vardags finns på Per Herrmanns gård i Gruvsarvshyttan i Stora Skedvi.

– Jag har fåren för att hålla öppet runt gården. De är väldigt duktiga på det. Sedan låter dom trevligt också getterna, säger Per som har mycket skolbesök hemma på gården och verkar trivas bra då han får berätta om sina djur.

På gården finns många andra djur, gris och hundar är några av dem