Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Roland Uppgren

Roland Uppgren avled den 23 augusti vid en ålder av 77 år.

Roland var född och uppväxt i Bollnäs.

Efter skolans slut började han arbeta på sågen i Bollnäs och prövade sedan på olika arbeten, innan han så småningom började på SJ och senare Banverket.

Innan dess var han bland annat maskinskötare på biografen, han åkte som tidningspojke på tåget mellan Bollnäs och Gävle och hann också med att arbeta en tid i Västerås.

Han tog värvning vid flottan i Karlskrona och efter det fick han jobb som kranförare i hamnen, ett hårt och slitsamt arbete.

Genom SJ/Banverket fick han utbildning i Ängelholm med signalteknisk inriktning.

Han hade då gift sig med Inger och hon och barnen Stefan och Ann Kristin fick följa med till Skåne. När han kom tillbaka fick han arbete i Falun och de bosatte sig i Bergsgården.

När yngsta dottern Annelie föddes 1969 flyttade de till Gustafs, där Roland byggt en villa i Enbacka. Han var själv delaktig i bygget, som då upptog största delen av hans fritid.

Han pensionerades från Banverket 1998 och arbetade då med datoriseringen av ställverken – ett omfattande arbete och en stor omställning från den tidpunkt när han började sitt arbete på 1960-talet.

Han var aktiv inom Socialdemokratiska partiet i Gustafs, där han var ordförande, och under mer än 25 års tid verkade han inom Kommunalfullmäktige i Säter, bland annat som ordförande i skolstyrelsen.

Han bidrog till att Mora by fick cykelväg och att ungdomarna i Gustafs fick sin egen ungdomsgård där han också var ungdomsledare.

I kyrkofullmäktige i Gustafs var han ordförande en tid och var ordförande i byggnadskommittén när Gustafs församlingsgård uppfördes.

Hans intressen var många, och det är många som kan vittna om hans skicklighet när det gällde att återställa gamla grammofoner till ursprungligt skick så att de gick att spela på igen.

Han hade en stor samling med 78-varvs skivor och brukade varje år åka till Hova skivmarknad för att byta skivor med likasinnade .

Dragspelsmusik hörde till favoriterna och det fanns många skivor med dragspelskungarna i hans samling.

Ett annat intresse var skytte och han vann många fina priser inom pistolskytte.

Han tyckte mycket om att vistas i skog och mark och visste var man kunde hitta de bästa svamp- och bärställena.

Att fiska och åka ut med båten och husbilen hörde också till favoritsysselsättningarna .

Efter att ha varit änkeman några år träffade han sin sambo, Rut, och de företog en del resor tillsammans, till exempelvis Thailand, Kina, Gambia, och till en del europeiska länder.

På äldre dar var han flitig PRO-are och hjälpte till i PRO:s väntjänst och var också med i PRO:s styrelse i Gustafs som vice ordförande och i KPR, Kommunala Pensionärsrådet.

Han sörjes närmast av sonen Stefan med familj, döttrarna AnnKristin och Annelie med familjer och sambon Rut samt brodern Lennart med familj.