Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rök och brandlukt sprider sig över Dalarna: "Kommer från de stora skogsbränderna norröver"

 
Skogsbränderna i Dalarna 2018
Visa alla artiklar

Under torsdagsmorgonen kom larm om röklukt från fler ställen i Falu kommun, men även i Säters och Hedemora kommun. Räddningstjänsten bedömer dock att röken kommer från de stora skogsbränderna i Älvdalen och Hälsingland.

Annons

Larmen har fortsatt att komma in till SOS Alarm under morgonen.

– Vi bedömer att röken kommer bortifrån. Vi har dock ingen brand i vårt område så det kan vara rök bränderna i Hälsingland eller Älvdalen som känns även i Falu, Säter och Hedemora kommun, säger Anders Nyman, inre befäl vid räddningstjänsten Dala Mitt, vid klockan 08.00.

Under onsdagsmorgonen var hans kollega Rune Daniels, räddningschef i Rättviks kommun, med om något liknande. Boende i Furudal larmade om att de kände röklukt.

– Man får in så kallad skiktning på morgnarna när svalare värme börjar stiga vilket blir som ett lock och röken hamnar under det. När det blir varmare försvinner det, sade Rune Daniels till tidningen på onsdagen.

Anders Nyman är inne på samma spår.

– Röken trycks ner nattetid och sjunker. Däremot har vi kallat upp brandflyget lite tidigare än normalt, för att säkerställa att det inte brinner. Vi får många samtal om röklukt, det är bra att folk är på tårna, säger Anders Nyman.

Lite senare under förmiddagen hade brandflyget rapporterat till räddningstjänsten att det inte finns någon brand i området utan att röken kommer norrifrån.

Senare under torsdagsförmiddagen gick räddningstjänsten Dala Mitt ut med följande meddelade till allmänheten:

"Informationsmeddelande till boende i Södra Dalarna. Kraftig röklukt förekommer nu i ett större område i södra Dalarna som sträcker sig från trakten av Enviken till Hedemora. Röklukten härrör från de större skogsbränder som härjar i Jämtland, norra Dalarna samt Hälsingland. Vi uppmanar allmänheten att fortsatt vara uppmärksamma, men att SOS Alarms nödnummer 112 enbart bör kontaktas när man kan se en brand i närområdet, till exempel genom att man ser en rökpelare eller eldslågor".

Texten kan komma att uppdateras