Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Röjsel helnöjd med VM-rallydebuten

Daniel Röjsel och kartläsaren Nicklas Edvardsson genomförde i det närmaste ett perfekt rally i VM-debuten. Överlägsen klasseger och 28:a totalt i årets upplaga av svenska VM-rallyt.
– Vi är supernöjda, det hade inte kunnat gå bättre, sade SMK Dala-föraren.
Regerande världsmästaren Sebastien Ogier vann totalt.

Daniel Röjsel sade att rallyt i stort gick enligt den plan som lagts upp.

– Vi har inte kört sönder något och inte haft någon punktering och vi lyckades öka tempot efterhand, sade han.

Det enda som inte föll ut enligt planen att rallyt blev nerkortat till drygt hälften av den ursprungliga sträckningen.

– Vi kunde inte testa allt som vi ville men även om rallyt blev kortare än väntat var det ändå dubbelt så långt som ett normalt SM-rally, sade Röjsel.

Om två veckor går nästa SM-deltävling, den här gången i Östersund.

– Med den här tävlingen har vi skaffat oss en jätteerfarenhet av den nya bilen och nu ser jag fram mot Östersund, vi kommer dit med bra fart i kroppen, säger han.

Den andra dalaföraren i rallyt, Thomas Thunström Ludvika MS, blev 12:a i RC2-klassen (närmast under huvudklassen) och 22:a totalt.

– Jag är överlag nöjd. Vi ska komma ihåg att det är världseliten vi möter och inför rallyt sade vi att vi skulle vara jättenöjda om vi blev bland de tio bästa och vi blev tolva.

Både Daniel Röjsel och Thomas Thunström är imponerade över hur bra sträckorna ändå blev till slut.

– När vi körde rekognoseringen var underlaget katastrofalt, jag trodde inte att det skulle gå att köra rallyt med tanke på tjällossningen. Jag är otroligt förvånad över att det ändå blev så bra, arrangörerna har verkligen lagt ner ett fantastiskt jobb, sade Thunström.

I huvudklassen WRC var det alltså till slut världsmästaren Ogier som vann komfortabelt (30 sekunder). Inför söndagens enda sträcka ledde han med 17 sekunder före den stora överraskningen Hayden Paddon, Nya Zeeland. Ogier vann slutsträckan medan Paddon såg ut att vilja säkra den första pallplatsen någonsin i rallyt för en utomeuropeisk förare och han slutade också tvåa. Avslutningen blev dock dramatisk, Paddon körde in i en vägmarkering några hundra meter från sträckans mål och slog sönder kylaren. Men ha lyckades ta sig till målet i Karlstad med sin trasiga bil. Mads Östberg, Norge, blev trea.

På söndagen blev det också klart med ett nytt treårsavtal för rallyt, vilket innebär att det blir rally-VM i Sverige åtminstone till och med 2019.