Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Röjsel åker till SM-premiären för att köra smart

Daniel Röjsel siktar på att vinna kriget, inte slaget. Målet är SM-guld men han ligger lågt inför SM-premiären till helgen.
– Vi kämpar förstås för seger men det är inte det primära. Vi ska köra smart, säger SMK Dala-föraren.

Nu börjar allvaret för Daniel Röjsel, 20-åringen från Falun som har något så ovanligt som ett fabriksstöd för årets satsning. Och även om SM är det stora målet, väljer han att åka till premiären i Gävle med små förväntningar.

– Vi har gjort ett test på sju mil och en tävling med cirka sex mil specialsträckor, det är allt vi kört den nya bilen, säger han och fortsätter:

– Det kändes att det började släppa under de två sista specialsträckorna i Skutskär men det är fortfarande mycket att lära sig. Den här bilen har ett helt annat fäste än min gamla, den sitter som klistrad efter vägen och det gäller att lära sig var gränsen går, säger han.

Han behöver helt enkelt fler mil i bilen för att kunna ladda för fullt.

– Vi ska köra tävlingen i Gävle, helgen efter är det svenska rallyt men efter det ska vi höja målsättningen. Till nästa SM-deltävling (i Östersund) kommer vi att sätta högre press på oss själva, säger han.

När Röjsel och Ford presenterade satsningen strax före jul, blev han per automatik en av huvudfavoriterna i sin klass. Men han tror sig kunna hantera den externa pressen.

– De flesta tror att jag ska vinna SM i och med att jag sitter i den här bilen. Men den största resultatmässiga pressen kommer från mig själv. Vi går in i den här säsongen med samma inställning som den förra, den enda skillnaden är att Ford är med och satsar ekonomiskt, säger han.

Han återkommer ständigt till köra smart under pratstunden.

– Självklart vill jag alltid vinna men i SM räknas alla deltävlingar och det gäller att samla poäng varje gång. Vi vet vilken plan vi ska följa och det handlar om att undvika dumma misstag.

Årets SM-säsong omfattar sju deltävlingar, varav två körs på snö och is.

Vad föredrar du, vinter- eller sommarrally?

– På hösten längtar jag efter vinterrally och på vintern längtar jag till sommartävlingarna. Men om jag måste välja får det bli vinterrally. Men jag vet inte vad jag är bäst på.

LÄS OCKSÅ: Därför saknas Robin Friberg i SM