Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roine minns gulddagen 1975

Annons

Det är snart 33 år sedan.

Men Roine Grönlund minns söndagen den 13 juli 1975 som i går.

- Vi var ett gäng som gick loss tidigt, redan på det sjunde av de 22 varven i 18-milaloppet. Till sist var det bara Ronnie Carlsson från Kumla och jag kvar. Jag trodde att de andra skulle komma ifatt, men.

Roine Grönlund hade full koll på kroppen - "jag visste hur mjölksyran skulle kännas och så, jag fick köra i mitt eget tempo, men folk trodde att jag skulle köra slut på mig" - och på det näst sista varvet, i den tunga Sjulsarvsbacken, gjorde han rycket som skulle ge honom guldmedaljen - Falu CK:s hittills enda på den prestigefyllda distansen.

- När jag gick i mål var jag lycklig, så klart, men samtidigt kände jag att jag hade gjort vad jag skulle, att jag levererat.

Vid presskonferensen meddelades Roine Grönlund att han var uttagen till sitt fjärde VM.

- Men jag hade, trots proffsanbud, bestämt mig för att sluta för att satsa mer på familjelivet och det berättade jag direkt. Det var nog ett lite oväntat svar. Egentligen skulle jag ha lagt av redan 1974, men när SM arrangerades på hemmaplan beslutade jag mig för att satsa ett år till.

Hur rankar du linjeloppsguldet i dag?

- Inte jättehögt, faktiskt. Då tycker jag själv att etappsegern i England runt 1974, då jag spurtvann på väldigt tung växel, är större, för att ta ett exempel.

Men många kommer ihåg hemmaguldet, hur han, stärkt av backträningen i Baggbo i Bjursås och Solarvet i Sågmyra, klarade att hålla distansen ut.

- Det skedde i rätt tid. Just då hände inte så särskilt mycket i Dalarna, så en sådan framgång gav eko. Jag tror faktiskt att det min generation gjorde har skapat det stora cykelintresse som finns i Falun, säger Roine Grönlund.

Han cyklade om somrarna på heltid i fem år. Alltid för Falu CK, förutom ett år.

- Jag blev värvad till Västervik 1973, det handlade inte om mycket pengar alls, men där fick jag i alla fall träningsbidrag, det hade vi inte i Falun då.

Om vintrarna studerade han.

- Det var smart, det gav mig ju jobb.

I dag är han inköpare på Scania i Falun. Vid årsskiftet får han avtalspension.

Cykelsporten följer Roine Grönlund intensivt.

- Det går inte en dag utan att jag läser på om vad som händer ute i världen.

Kolla här intill hur han tippar segerkandidaterna i herrseniorernas linjelopp i morgon.

Och apropå världen:

- Cyklingen har gett mig väldigt mycket. Jag har fått se hela Europa, fått åka till Montreal på VM. När man var i gång var resorna jobbiga, men nu efteråt förstår man hur kul det verkligen var.

Fakta: De kan vinna

Roine Grönlund, tävlingsledare under SM-veckan och själv guldmedaljör 1975, ger här sina segerfavoriter i söndagens linjelopp, men bjuder också på några outsiders.

Nicklas Axelsson, 36, ECI Champion: "Loppet går i många uppförsbackar och han är stark i sådana".

Thomas Lövkvist, 24, Cykelcity: "Han är lätt, han är duktig och han är i ruggig form".

Fredrik Ericsson, 30, Cykelcity: " Jag visste att han är bra, men att han är så bra som han har visat på slutet imponerar".

Marcus Ljungqvist, 33, Falu CK: "Han är stark. Det kanske inte syns när han kör för sitt proffsstall som hjälpryttare, men nu kommer det att visa sig."

"Sedan finns en del outsiders, som Faluns Johan Landström och Magnus Darvell och Cykelcitys Johan Lindgren, som kommer från Falun."

Fakta: Roine Grönlund

Ålder: 1958.

Familj: Hustrun Eva, sönerna Jonas och Per.

Bor: I villa på Villavägen i Falun.

Gör: Inköpare på Scania.

Intressen förutom cykelsport: Golf (handicap 13,1) och friluftsliv ("jag tycker om att vandra").

Annons