Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rödgrönas samarbete i Falun spricker

Den rödgröna majoriteten i Falun har spruckit.
Skilda uppfattningar om hur man ska förhålla sig till fattade investeringsbeslut - framför allt inom skolans område - gör att Socialdemokraterna och Miljöpartiet väljer att lägga fram ett gemensamt förslag till reviderad budget.
Något som också innebär att samarbetet mellan de båda partierna och Vänsterpartiet upphör att gälla på kommunstyrelsenivå.

Annons

– Läget är allvarligt. Det är ju i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige som ramarna för verksamheterna sätts. Jag hade hoppats och trott att vi kunnat hitta en samsyn med Vänsterpartiet, men det har tyvärr inte gått att göra, säger kommunalrådet Jonny Gahnshag (S).

Däremot bedömer S och MP att samarbetet med V inte ska påverkas på nämndnivå.

– Framtiden får visa hur det artar sig. Men jag tycker att vi alla tre partier gjort mycket bra saker tillsammans, och att det i de flesta frågor funnit en stor samsyn. Men ibland har Vänsterpartiet haft en förmåga att bara föra fram saker som är negativa och rikta kritik mot enskilda ställningstaganden, säger Jonny Gahnshag.

I flera veckor har den rödgröna majoriteten suttit ner och diskuterat förslag till den reviderade budgeten som ska upp på kommunfullmäktiges budgetsammanträde den 22 november - men utan att komma överens.

Enligt Socialdemokraterna och Miljöpartiets företrädare är orsaken till avbrottet i budgetsamarbetet främst skilda uppfattningar om hur man ska förhålla sig till några investeringsbeslut, som har fattats i kommunfullmäktige.

– Budgeten är en viktig fråga där många saker ställs på prov. Vi - S och MP - har i demokratisk anda valt att respektera de beslut som kommunfullmäktige med stor majoritet har fattat. Vänsterpartiet har valt att argumentera mer för saker som rör sin egen uppfattning, säger Jonny Gahnshag.

I ett gemensamt pressmeddelande skriver S och MP så här: "Att avbryta arbeten som redan inletts medför extra kostnader och sämre resultat, vilket inte är till gagn för medborgarna. Dessa beslut, det gäller framför allt vårt nya resecentrum, men också några av investeringarna på Lugnet, bör enligt vår uppfattning ses som förutsättningar i samarbetet.

Vänsterpartiet har en annan uppfattning. I frågan om investeringar i exempelvis skol- och förskolelokaler har vi ingen annan uppfattning än V, det vill säga att de ska genomföras. Däremot skiljer det i vissa fall hur de ska genomföras".

Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommer att i vissa frågor styra Falun i en konstellation som har lika många mandat som den borgerliga fempartikonstellationen, "vilden" Anders Samuelsson borträknad.

– Vi hoppas att Vänsterpartiet i valet mellan rödgröna alternativ och eventuellt andra förslag kommer att välja att stödja de rödgrönas, säger Jonny Gahnshag.

Men ni riskerar att förlora en omröstning om budgeten?

– Risken finns att det blir så. Vi har hamnat i ett läge som vi inte hade önskat och är ödmjuka inför det. Men det brukar vara ett bra samarbetsklimat i Falupolitiken.

Vad säger övriga partimedlemmar om läget som uppkommit?

– Om jag pratar för S har diskussioner förts både i styrelsen och på medlemsmöten. Det finns ett stöd för hur vi agerar nu, slutar Jonny Gahnshag.