Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Röd Johansson delar lya med Zorn

Konstnären PJ eller Peter Johansson har kommit långt med sin ibland enligt kritiker oputsade konst. Under några månader med start på lördag delar han en sexrummare med Zorn på Zorns hemmaplan, Zornmuseet. Den oblyge gästen tar för sig. Utrustad med en ilsket röd färg utmanar Peter den ryktbare Zorns konstvärld.

Vid torsdagens pressvisning beskrev Peter Johansson hur utställningen, som är inrymd i sex rum på hela plan två av Zornmuseet, kan delas in i flera delar.

Huvudutställningen består av ilsket röda installationer. Den bygger på den Sälenbördige Peter Johanssons minnen från den tid då han följde sin far, kyrkomålaren, till Mora och tittade på Zorns konst.

Där kunde de konstatera att Zorn var begåvad med alla konstnärens fysiska privilegier helt gratis. Något liknande kunde inte hans far prestera utan varje besök avslutades med besök i kyrkan för tröst.

Inför utställningen hade Peter Johansson hittat gamla tavlor hemma där familjen kopierat verk av bland annat Anders Zorn. Det hade kanske varit en rolig idé om han hängt dem vid sidan av mästarmålaren och låtit besökare avgöra om vilka som målats av Zorn eller familjen Johansson.

Men Peter Johansson har alltid varit snillet som inte stannar kvar i livets inrutade gränser utan vågar att föra en ständig dragkamp med det oväntade.

Han har visserligen hängt upp familjens verk bredvid Zorns, men målat över sina motiv med rödfärg och på etiketten till varje tavla skrivit tillägget "Lack över olja på duk".

Varför?

På den frågan svarar Peter Johansson att han omöjligt kan konkurrera med Zorn som konstnär och i stället har han ramat in de sju verken av Zorn, med motiv på nakna kvinnor, med röda ramar. Färgvalet påminner om den röda grundfärgen på Dalahästar.

I två av utställningsrummen tar Peter Johansson i stället plats som skulptör. I det ena rummet ligger en maximodell av en kyrka i det rödfärgade temat.

Peter Johansson har bland annat tänkt på Marc Chagalls konst i den skapelsen. I Chagalls motiv svävar figurer ovanför tornspiran på kyrkor och i samma anda kan besökaren på Johansson vs Zorn klappa på tornspiran.

I det sista utställningsrummet har ett kyrkorum med allt i rött inretts från bänkar, till altare och predikstol.

De övriga delar av utställningen som Peter Johansson vill framhålla är en dokumentation av utställningen då 140 hundar besökte Zornmuseet redan i november. Den tredje delen är utställningsboken innehåller bland annat iscensatta fotografier av Peter som Zorn och även bilder på hundarna bland konstverken. Ett fjärde inslag är att Peter handmålat de några tusen bokomslagen, så att inget är likt det andra.

Utställningen pågår till den 10 mars. Zornmuseets chef Johan Cederlund upplyser om att på plan ett i Zornmuseet finns många av de Zornmålade verk, som annars rymmer hela museet.