Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rockgymnasiet blir kvar

Det ser ljust ut inför höstens antagningar till programmen på Malung-Sälens gymnasieskola.
– Antagningssiffrorna är än så länge bara preliminära, men alla program vi har i dag kommer att starta till hösten, säger rektor Monica Wall.

Tidigare har det estetiska programmet, "rockgymnasiet", varit hotat av nedläggning på grund av för få sökanden, men nu har det vänt, vilket läraren Bengt Matsson är glad över.

– Det är nödvändigt att programmet blir kvar för det är ju vi som är motorn på skolan och ser till att det händer grejer, säger Bengt Matsson.

– Vi har många ansökningar dit och alla åtta platser på estetiska linjen kommer fyllas till hösten, berättar Monica Wall.

En ny gymnasiereform har införts i Sverige som innebär förändringar för gymnasieskolan i Malung-Sälen inför läsåret 2011-2012. Nu kommer gymnasieprogrammen att vara indelade i nationella yrkesprogram respektive högskoleförberedande program.

Det gamla hotell- och restaurangprogrammet försvinner. I stället kommer det att finnas två nationella yrkesprogram med inriktningarna hotell/turism och restaurang/livsmedel. De andra nationella yrkesprogrammen man kan gå i Malung-Sälen är bygg/anläggning, el/energi och handel/administration. Går man ett yrkesprogram ska man alltså vara färdig för yrket direkt efter studenten.

Nu pågår en omvalsperiod där alla sökanden får chansen att fundera en extra gång på vilket program man vill gå till hösten och den 20 juni kommer Malung-Sälens gymnasieskola ha ett antagningsmöte i Falun.

– Siffrorna är ju än så länge bara preliminära, men just nu ser det ut som det brukar göra i antalet sökanden till varje program, säger Monica Wall.

Tidigare fanns tanken om att starta en sågverksutbildning på skolan, men på grund av för få sökanden blev det inget.

– Men vi har samarbete med industriprogrammet i Vansbro där man kan inrikta sig på sågverk och på så sätt mister vi inte den utbildningen, säger Monica Wall. Den första juli får eleverna hem antagningsbreven i postlådan.