Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robottillverkning flyttar till Orsa

I stället för kätting ska tillverkning av supermoderna robotar och automationsteknik flytta in i den 8000 kvadratmeter stora anläggningen i Orsa.
– För Orsa är det fantastiskt och vi välkomnar den nya industrin. För oss är det närmast en symbolisk händelse, säger Joakim Larsson näringslivschef i Orsa.

Industribyggnaden där Orsa Kätting och senare Orsa Link var verksamma ser öde och fallfärdig ut vid första anblicken, men Matilda Bastman, projektledare för Marab berättar att lokalerna är i mycket fint skick.

– Lokalerna är fantastiska. Här finns 8000 kvadratmeter under tak och utrymme utanför byggnaden. Vi har vuxit ur våra lokaler i Mora och här i Orsa fanns Orsa Kättings lokaler. Här finns traverser, som klarar tunga lyft och våra tunga transporter kan smidigt komma till och från Orsa. Vi ser stor potential här, berättar Matilda Bastman.

Matildas far Sven Bastman var med och grundade Mora Automation och Robotteknik AB Marab 1999. Företaget tillverkar automationsanläggningar och robotar för bland annat tunga, farliga arbeten där det är svårt att rekrytera personal.

Totalt kommer elva anställda att arbeta i Orsa, men företaget satsar på expansion och även export därför planerar företaget att nyanställa.

– Vi arbetar också med programmering och konceptutveckling. Vi har konstruktörer, programmerare, industritekniker, montörer och svetsare. Sedan ett norskt företag köpte Orsa Link har verksamheten är i Orsa successivt avvecklats. På slutet fanns bara en mindre administrativ verksamhet i lokalerna. Vi satsar cirka två miljonerkronor på upprustning av lokalerna, både invändigt och utvändigt. Under nästa sommar ska vi vara på plats och hela verksamheten vara i gång, berättar Matilda.

– För oss här i Orsa med en befolkning på 6000 personer är etableringen mycket viktig. Elva jobb motsvarar ungefär 100 jobb i en kommun som till exempel Faluns storlek. Det är en satsning för framtiden och en viktig utveckling och injektion för Orsa, där vi se senaste åren mest sett utveckling inom turist - och besöksnäringen, vilket naturligtvis också är mycket positivt och värdefullt för kommunen, säger Joakim Larsson.

Även kommunalrådet Mikael Thalin, (C), välkomnar det nya företaget, som han menar ger framtidstro i bygden.