Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robinson-Anna trivs i Älvdalen

Anna Lundh - känd av de flesta som "Robinson-Anna" har flyttat till Älvdalen och jobbar på Dagcenter och Tallbacken.
Uppväxt med älvdalskan hårdpluggar hon nu för att lära sig prata och tävlar i helgen i sin första tävling med Brunnsbergs dragkampare.

En stor del av sommaren har Anna Lundh, som växte upp på Sollerön, tillbringat i Filipinerna och i Frankrike. På Filipinerna har hon deltagit i en ny omgång av TV-programmet Robinson, där flera färgstarka Robinsondeltagare deltar. Förutom Anna själv kan nämnas Robban och Leif Svensson om ni kommer ihåg dem. De nya programmen börjar sändas den 20 augusti i TV4.

I Frankrike var hon en av deltagarna i ett "Robinson-lag" som tävlade i nya omgångar av Fångarna på fortet med Gunde Svahn och Agneta Sjödin som programledare. Även den serien sänds i TV4 inom kort.

Hemkommen från dessa äventyr har hon bosatt sig hos sin moster Monica Jernberg i Brunnsberg. Via sitt vikariat på Dagcenter och Tallbacken kom hon i kontakt med Brunnsbergs dragkampare och följde med på en träningskväll.

– Det var stenhård träning och så sjukt roligt, säger hon. Trots att hon bara varit med och tränat fyra gånger deltar hon i sin första tävling i närheten av Göteborg i helgen.

– Jag imponerades stort av ett par killar som åkte rullskidor en dryg mil till träningen, sen körde de dragkampsträningen och därefter ett fyspass. Och sen åkte de rullskidor hem. De flesta skulle ju ha tyckt att rullskidspasset var tillräckligt.

En annan sak Anna blivit blixtförälskad i är det älvdalska språket. Och genom sin släkt har hon ett stort intresse för historia, kultur och fäbodbruk.

– Jag är ju uppvuxen med älvdalska, men har inte pratat det själv. Nu ligger jag i hårdträning och hoppas kunna lära mig riktigt bra. Jag hoppas också att alla pratar älvdalska med mig, så att jag får mycket träning.

– På min blogg, med adressen annalundh.se, skriver jag mycket om Älvdalen och en del på älvdalska.

Om någon vecka går hennes vikariat på Dagcenter ut.

– Men vi har flera saker på gång, berättar hon. Vad det är vill hon inte avslöja. Vi återkommer troligen om det med tiden.