Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Robinson-Anna på två hjul

/
  • Det var i söndags som Anna, som äventyrlig passagerare och 17-åriga Erika inledde träningen inför sin planerade satsning på två-hjuls show.  Foto: Hans Olander
  • Likt en rymdastronaut a la Christer Fuglesang rör sig Anna Lundh när hon balanserar uppe på sidan till den bil, som 17-åriga Erika rattar på två hjul.  Foto: Hans Olander

Annons

- Jag var faktiskt livrädd under första övningen i söndags kväll, erkänner Anna Lundh.

När tidningen träffar duon under sitt andra träningspass, några kvällar senare, är tryggheten större. Varv efter varv på en omkrets av cirka 40 meter styr Erika Söderman runt en Volvo på två hjul.

- Farten ligger på cirka 30 kilometer. Det gäller att hålla en jämn fart, kommenterar Erik i en paus till tidningen.

Under varven när bilen spinner runt på sidan nästan lodrätt hoppar Anna upp från passagerarplatsen och agerar på bilens sida likt en rymdastronaut, a la Christer Fuglesang.

En närmast unik hobby för två unga tjejer.

Det var i augusti förra året när Erika, då endast 16 år, provade på att köra på två hjul för första gången. Tills hon fått körkort får hon endast köra på inhägnade platser.

Nästan omgående uppvisade hon nästan större färdigheter i tvåhjulskörning än pappa Sven-Erik, som har flera noteringar i Guinness rekordbok i just den konsten.

Erika har både en äldre bror och en tvillingsyster. Men det är endast Erika i syskonskaran som kör vidare i pappa Sven Eriks hjulspår.

- Vi hade pratat om att jag skulle försöka under förra sommaren och i augusti gjorde vi slag i saken, berättar Erika.

Anna introducerades konkret i tvåhjulskörningen för cirka fem år sedan, när hon fick åka på en färd med Sven Erik Söderman vid ratten. Den introduktionen ledde till att Anna blev balanskonstnär uppe på bilens sida när Sven Erik körde.

- Då stod jag även på stege, minns Anna.

När Erika tog över ratten blev det naturligt att Anna skulle bli den äventyrliga passageraren.

I söndags var det första gången båda kamperade ihop och redan inför andra träningen hade duon fått sitt första engagemang, en uppvisning i Sälen till helgen.

Båda är ivriga att träna så mycket det går. Via en ramp lägger sig bilen på två hjul. Det gnisslar och gnäller i däcken, men bilen ligger kvar i sin vinkel och Erika har fordonet i sin hand.

- Hon har faktiskt bättre talang än jag själv kunde mobilisera, när jag började köra på det här sättet, säger pappa Sven-Erik som kört både buss och lastbil på två hjul och hamnade i Guinness rekordbok efter att under tio timmar och 38 minuter ha kört 34,5 mil på två hjul med en personbil.

Sven-Erik erkänner att det är riktigt nervöst att stå bredvid och se dottern fara fram. Ändå finns förhoppningar om att ska slå ett världsrekord innan hon fyller 18. Ett rekord som en danska innehar i en variant tvåhjulskörning.

Annas balansövning på bilens sida bygger samma teknik som när hon åker snowboard, vänster ben ett halvsteg framåt och höger ben som stödben.

- Jag måste vara bered på att bilen kan tippa och det gäller det att hoppa ned följsamt samt även tänka kroppen är i fart framåt när jag landar på marken.

Anna och Erika tror verkligen på sin satsning.

- Det vore toppen med en stuntshow på två hjul med oss två unga tjejer.

Annons