Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robinson Anna inspirerade tjejer som vågar drömma

Tjejer som drömmer om att starta eget fick i fredags eftermiddag inspiration av Anna Lundh som berättade om sitt liv och om Robinsonäventyren.
– Lek och ha kul, våga drömma och chansa, sa Anna.

Anna Lundh som bor i Älvdalen och går på Älvdalens utbildningscenter hade precis kommit hem från en veckas vinterutflykt med tält i Sälen- och Grövelsjöfjällen.

– Det har varit 30 grader kallt, Gustavskorven frös till is så jag fick leva på nötter, berättade Anna som betonade att hon älskar utmaningar.

Anna förklarade att hon som liten var en blyg flicka med livlig fantasi.

– Som 15-åring vågade jag inte räcka upp handen i skolan, men jag drömde om att vara med i Robinson.

Anna berättade att allting började på sopsorteringen i Mora. Hon jobbade där då pappan uppmanade henne att anmäla sig till Robinson.

Anna anmälde sig och blev känd som Robinson Anna.

– Drömmar kan gå i uppfyllelse. Sätt i gång bara, för mycket planerande kan ta död på drömmarna.

Våga drömma, våga vilja och våga stanna, var temat för det här "fredagsmyset för tjejer". Efter den första inspirerande delen med Anna Lundhs föredrag och några kvinnliga företagare som berättade om sina erfarenheter blev det styling och senare middag med tapasbuffé.

De egna företagarna Lotta och Malin Holmgren som driver Fjällposten i Idre, Marie Mörk med Sportkullan i Älvdalen, Carola Hahlin som har Friskvårdsfokus och Haydie Andersson som tagit över Fjällbua i Storsätern intervjuades av Karin Hellström från kommunens näringslivskontor.

– Våga ta klivet ut genom första dörren, då öppnar sig många andra dörrar, sa Haydie Andersson. Marie Mörk uppmanade nya företagare att skaffa sig en mentor som de kan bolla idéer med och så tycker hon att alla ska utnyttja det som finns på hemmaplan i första hand.

Sedan Våga drömma träffarna startade för tre år sedan har andelen kvinnor bland nyföretagarna ökat markant. Av dem som startade nya företag 2010 var 14 procent kvinnor. Året därpå hade det blivit 22 procent och 2012 startades 37 procent av de nya företagen av kvinnor.

En som vågar drömma och starta eget är kommunens näringslivssamordnare Karin Hellström som sagt upp sig och startar eget nu på tisdag. Karin ska jobba med affärsutveckling och kommunikation.

Nu är det här med eget företag inte alldeles nytt för Karin. Hon kommer från Göteborg och där drev hon tillsammans med familjen en charkuteributik. 2007 kom hon och maken till Älvdalens utbildningscentrum och naturguideutbildningen. De blev kvar här. Nu bor de i Karlsarvet och Karin förklarar att hon trivs fantastiskt bra.