Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robin Friberg nöjd trots pallmissen

Robin Friberg slogs om pallplatser under hela SM-premiären.
På den sista sträckan tvingades han dock se sig passerad och slutade fyra.
– Men jag hade inte kunnat göra det så mycket bättre, säger en Friberg.

Annons

Inför den femte och sista specialsträckan var det knallhårt om vem som skulle knipa andraplatsen i den första deltävlingen i rally-SM.

Ludvika MS:s Robin Friberg – och kartläsaren Stefan Gustavsson – var bara en tiondel bakom tvåan, veteranen Mats Jonsson, och bakom Friberg jagade Edas Pontus Tidemand, åtta sekunder efter.

På den snabba sista sträckan körde dock både Tidemand och Jonsson, i sina Fordar, snabbare än Friberg i sin Citroën. Den förstnämnde dessutom så snabbt att han passerade Friberg och knep tredjeplatsen.

– Det var väldigt hårt och tajt där, men bilen jag kör har en annan utväxling och gör bara 170 kilometer i timmen. När det svänger på, då är de likvärdiga, men när det blir så där snabbt, då är man efter, konstaterar Friberg själv, när Sporten haffar honom efter målgång.

Hur går tankarna inför sista, när det är så tajt?

– Det är bara att hålla ned så mycket man törs och vågar. Det gick suveränt hela sträckan, tycker jag, men det räckte inte.

Friberg var dock inte allt för nedslagen.

– Det har varit ett fantastiskt roligt rally, med fina, roliga vägar och mycket snö. Precis som det ska vara i ett vinterrally. Jag har gjort vad jag har kunnat hela dagen och har stått upp och kört. Allting har funkat kanonbra, så jag är nöjd ändå.

Har du vant dig vid bilen nu?

– Ja, nu här på slutet under de sista två sträckorna, kändes det riktigt bra. Det känns som att vi fick upp ett bra tempo inför nästa helg, då vi ska åka Svenska rallyt.

I en likadan Citroën som Friberg körde även Ludvika MS Thomas Thunström, och Jörgen Lindahl, som trots stora problem med bilen inledningsvis, ändå var nöjda med dagen.

Ett tag var Thunström så långt bak som på 20:e plats, men efter att ha fått ordning sin nya bil avancerade man och blev till sist nia i klassen och 15:e bil totalt.

– Det läckte luft så vi hade inget turbotryck under hela andra sträckan. Och på trean var det en slang som hoppade lös, så då hade vi också dåligt turbotryck, säger Thunström och fortsätter:

– Men vi är nöjda ändå, med slutresultatet. Det är mycket som är jättenytt, så vi är jättenöjda med dagen ändå, trots att det har varit strul.

Totalsegrande Jerker Axelsson och Mattias Andersson var helt överlägsna i sin Subaru och vann alla specialsträckorna och var totalt 1,36 före tvåan Jonsson.

Borlängeföraren Steen Skodborg tvingades bryta efter att ha kört av vägen på den andra sträckan.

I den otrimmade fyrhjulsdrivna klassen slutade Säters MK:s Markus Hällbo, och kartläsaren Erik Gustavsson, tvåa i klassen och på plats 13 totalt.