Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rivningen kan få verkställighetsförbud

Några av de 17 personer som har överklagat avslaget på ett medborgarförslag där man protesterat mot att den gamla skolan i Islingby rivs lämnade i går in en begäran om så kallad inhibition, verkställighetsförbud, till förvaltningsrätten i Falun.

Annons

– Ja, det är riktigt att vi har fått in ett sådant yrkande och vi kommer att ta ställning så snart vi har fått in alla handlingar från kommunen, säger förvaltningsrättsfiskal Elin Ruthström.

Hon begärde in handlingarna i går och målsättningen är att förvaltningsdomstolen ska kunna fatta beslut i inhibitionsfrågan så snart som möjligt, kanske redan i dag.

– Vi vet att de klagandens uppfattning är att ärendet brådskar och vi gör vårt yttersta för att parterna ska få besked så snart som möjligt, men vi måste ha in alla handlingar först, för att se vad som har inträffat och vilka beslut som har fattats, säger Elin Ruthström.

Om förvaltningsrätten beslutar om inhibition så är det är en tillfällig åtgärd för att förhindra att saker verkställs som sedan inte går att rätta till. Rätten återkommer i så fall senare, när man slutgiltigt har satt sig in i målet, med en dom.

Som vi berättade i går är det kommunfullmäktiges avslag på medborgarförslaget, alltså inte beslutet om rivning som miljö- och byggnadsnämnden fattade redan i januari, som har överklagats med tillägget om inhibition.

Huvudregeln när ett kommunalt beslut fattas är att det träder i kraft omedelbart. Kommunen behöver alltså inte vänta tills klagofristen har löpt ut. Men när någon som i det här fallet yrkar på inhibition så kan alltså verkställigheten stoppas.