Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rivningen blev inte av nu agerar kommunen

Solgården skulle ha rivits för längesedan. Nu kan ägaren till det förfallna huset få ytterligare 50 000 kronor i vite.
– Det slutar väl med att kommunen får göra något åt det här, säger Per Fagerström (S), ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.

Fastighetsägaren fick ett år på sig att jämna byggnaden med marken. Men tidsfristen gick ut den 10 oktober.

Kommunen har låtit bomma igen huset eftersom det bedöms vara en säkerhetsrisk att vistas i närheten. Delar av fasaden har ramlat av.

– Och går man in kan man ramla igenom golvet till våningen under, så dåligt är det, en stor fara för allmänheten, säger Per Fagerström.

Men även om huset är säkrat med igenspikade fönster, är det ingen garanti för att människor inte tar sig in i alla fall.

Det har förekommit rykten att huset varit såväl centrum för knarklangning som ett tillhåll för ungdomar. Solgårdens ägare befann sig länge utomlands varför delgivning inte kunde ske. Men ägaren är numera underrättad om vad som gäller och har tidigare fått 10 000 kronor i vite.

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden kommer nu att lämna en begäran till mark- och miljödomstolen att även det högre vitet döms ut. Nämnden ser ingen anledning att sänka summan på 50 000 kronor.

– Det här är en process som måste få gå, men i princip kan nog kommunen riva huset nu och skicka en faktura, säger Per Fagerström.

Eftersom Solgården är en stor byggnad torde rivningen kosta miljonbelopp. Miljö- och samhällsförvaltningen har bedömt att huset är i så dåligt skick att det inte uppfyller gällande krav för byggnadsverk. Skulle någon skadas är det fastighetsägaren som är ansvarsskyldig.

Solgården anses också vara en skamfläck för Långshyttan och ger orten ett förfallet intryck.