Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rivning i Gubbo planeras till sommaren

Än är inte de politiska besluten tagna, men inriktningen är klar: Nästa sommar ska Gubbo skola rivas.
– I så fall räknar vi med att rivningen kommer att kosta någonstans kring 750 000 kronor, säger kommunens tekniske chef P-O Dahlström.

Sedan den gamla skolan stängdes i somras har den kallställts i avvaktan på beslut vad som ska ske med den.

Kommunstyrelsens teknik- och fritidsutskott la nyligen som förslag att byggnaden ska rivas, med hänvisning till att den närliggande förskolan gör att det inte är lämpligt att sälja skolan till en privatperson.

Kommunalrådet Leif Nilsson (S) har också informerat om ärendets gång i kommunstyrelsen, varpå det nu under november kan förväntas politiskt ställningstagande om rivningen.

– Jag är inte säker på om det måste upp i fullmäktige, men jag tror det, säger P-O Dahlström.

Miljö- och byggförvaltningen har redan godkänt tekniska kontorets förhandsansökan om rivning samtidigt som P-O Dahlström haft i uppdrag att utreda när, hur och till vilken kostnad rivningen kan genomföras.

Kostnaden beräknas alltså till 750 000 kronor och denna gång är det inget jobb som kommunen genomför i egen regi.

Senast sommarens rivning av gymnastiksalen på skolgården i Gubbo blev anmäld av företagaren Tobias Johansson, som menar att kommunen inte följde lagen om offentlig upphandling. Något som kommunen, via P-O Dahlström, tillbakavisat med hänvisning till att rivningen gjordes på "löpande räkning" enligt ett ramavtal som kommunen har med Maserfrakt.

Detta ärende ligger nu för avgörande hos förvaltningsrätten.

– Men när det gäller rivningen av skolan kommer den att gå ut på anbud. Det handlar ju om ett betydligt större jobb än rivningen av gymnastikbyggnaden, som gick på 200 000 kronor, säger P-O Dahlström.

Om politikerna fattar beslut om rivning beräknas den alltså ske under sommaren.

– Vi får då i samförstånd med förskolan försöka planera rivningen under deras semester- och stängningsperiod.

Detta för att inte barn och personal på Gubbo förskola ska behöva hamna i rivningsröran, med buller och damm samt tunga transporter.

– Visst går det att skärma av där, men inte så pass bra att en rivning kan ske samtidigt som det är verksamhet i förskolan, säger P-O Dahlström.